Tunesië is het eerste land ter wereld dat een eigen nationale digitale valuta gaat uitbrengen: de “e-dinar.” Dat meldt het Russische persbureau Tass op 7 november.
Deze Central Bank Digital Currency (CBDC) is een digitale versie van de Tunesische dinar, de nationale valuta van het land, dat overgezet wordt op een blockchain.
Tunesië brengt dus geen nieuwe valuta uit, maar zet een deel van zijn reserves om in deze digitale versie. Tunesiërs kunnen binnenkort hun papierengeld omwisselen voor de e-dinar.
Het Russische blockchain-bedrijf Universa zal de e-dinar beheren en ontvangt een percentage van alle transacties die met de CBDC uitgevoerd zullen worden.
Alexander Borodich, CEO en oprichter van Universa, zegt dat de blockchain de digitale valuta zal beschermen tegen vervalsing, maar dat deze CBDC geen “echte” cryptocurrency is:
Digitale bankbiljetten kunnen niet worden vervalst – elk bankbiljet wordt beschermd door cryptografie, dat net als zijn papieren tegenhanger, een eigen digitale watermerk heeft. Bovendien is de productie van zo’n bankbiljet 100 keer goedkoper dan het verspillen van inkt, papier en elektriciteit tijdens het drukproces.
De e-dinar zal online verkrijgbaar zijn alsmede via 2.000 kiosken die in het land worden geopend. De CBDC kan gebruikt worden voor betalingen in winkels, restaurants, cafés en meer door een QR-code te scannen.
Tevens hoopt Tunesië dat de e-dinar internationaal gebruikt zal worden waardoor het land niet meer afhankelijk zal zijn van de Amerikaanse dollar voor grensoverschrijdende transacties. Ook wil het onafhankelijk worden van het SWIFT banksysteem.
De e-dinar is gelanceerd in testvorm bij de Forex Club van Tunesië, met een symbolische overdracht van één dinar tussen het hoofd van de centrale bank, Marouane El Abassi, en een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Zo lijkt het erop dat Tunesië China voor is als eerste land dat een nationale stablecoin uitbrengt. De verwachting was dat China wellicht de eerste zou zijn. Ook de Europese centrale bank overweegt wellicht een dergelijke stablecoin uit te brengen. En dan is er natuurlijk nog libra, de aankomende stablecoin van Facebook.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.