Foto: Evan El-Amin/Shutterstock
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn weer in volle gang. Tegenwoordig betekent dit dat de verschillende presidentskandidaten vertellen wat ze van plan zijn met de crypto-industrie. Donald Trump was lang geen voorstander van cryptocurrencies, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Tijdens een fundraiser zou hij opnieuw openlijk zijn steun hebben betuigd voor crypto.
Trump wil beter crypto beleid in VS
Dat schrijft Reuters, die met drie bronnen heeft gesproken die bij een besloten financieringsevenement in San Fransisco waren. Trump haalde 12 miljoen dollar op bij de tech-durfkapitalisten David Sacks en Chamath Palihapatiya. “Hij zij dat hij de volgende crypto-president zou worden,” verklaarde de ondernemer en voormalig ambassadeur Trevor Traina aan de zakenkrant.
Ook de Republikeinse politica Harmeet Dhillon verklaarde dat Donald Trump de sector zal steunen, alhoewel hij geen specifieke beleidsdoelen zou hebben genoemd. Toch heeft hij dit volgens Palantir-adviseur Jacob Helberg wél gedaan. Hij zou het anti-crypto-beleid van de SEC onder Biden direct na zijn inwijding willen stoppen.
Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte aan Reuters dat de regering Biden ernaar streeft om consumenten te beschermen. Ook de Winklevoss-broers van de cryptobeurs Gemini en Coinbase-topmensen waren van de partij.
Trump maakte ommekeer met crypto
Trump is nog niet zo bijzonder lang blij met crypto. Eind 2021 noemde hij de sector nog ‘heel gevaarlijk’ – ironisch genoeg was dat vlak voor een zware bearmarkt. Een paar jaar eerder noemde hij de Amerikaanse dollar nog de dominante en meest betrouwbare valuta ter wereld. Bitcoin (BTC) was dat bij uitstek niet, want diens waarde was op lucht gebaseerd.
Maar een paar maanden geleden noemde de politicus crypto ‘leuk’. Hij verdient er ook miljoenen mee, want hij heeft verschillende collecties van non-fungible tokens (NFT’s) gelanceerd die erg populair zijn gebleken. Wat er in zijn ogen precies is verandert is niet bepaald duidelijk.
Ondertussen is de Biden-regering nog steeds erg streng voor de sector. In mei heeft de president nog voorkomen dat een beruchte regel wordt afgeschaft. Hierdoor behoudt de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) veel macht. De SEC staat nu al jaren bekend om het onduidelijke beleid.