Foto: Sirozy / Shutterstock.com
Terreurorganisaties maken voor hun financiering steeds vaker gebruik van crypto. Vorig jaar veroordeelde een Amerikaanse rechter een 35-jarige man voor het doneren van crypto aan ISIS. Ook in Nederland vinden dergelijke praktijken plaats. Afgelopen woensdag heeft de FIOD een inwoner van Noord-Holland aangehouden op verdenking van terrorismefinanciering.
De verdachte is een 32-jarige man. Naast het financieren van terrorisme verdenkt de FIOD hem ook van het overtreden van de Sanctiewet. Sinds 1977 is het wettelijk verboden om zaken te doen met bedrijven, personen of organisaties waartegen een sanctie is opgelegd. Terroristische organisaties vallen binnen deze categorie.
Hoe kwam de verdachte in beeld?
Terrorisme is een ernstige misdaad die de openbare orde en veiligheid van de samenleving in gevaar brengt. Op het steunen van terrorisme staat een jarenlange celstraf. Dit weerhield de verdachte er niet van om in 2020 bitcoins (BTC) te versturen naar wallet adressen die een link hebben met terroristische organisaties.
De verdachte kwam in beeld bij de autoriteiten na een melding over verdachte crypto transacties. De FIOD begon een onderzoek in samenwerking met Europol. Het Europese agentschap voor rechtshandhaving analyseerde data en faciliteerde internationale samenwerking tussen verschillende landen.
FIOD-experts gebruikten diverse cryptoanalyse-technieken om de activiteiten van de verdachte in kaart te brengen. Daaruit bleek dat hij vermoedelijk ook in 2020 bitcoins stuurde naar terroristische organisaties.
Terrorismefinanciering met crypto neemt wereldwijd toe
Volgens de FIOD komt terrorismefinanciering met cryptocurrencies wereldwijd steeds vaker voor. Uit strafrechtelijk onderzoek blijkt terroristische organisaties BTC verkrijgen dankzij de hulp van bepaalde personen. Soms doen terroristen van Al Qaida, IS of een andere organisatie zich voor als een hulpinstelling.
Onderzoek van Chainalysis wees uit dat er in 2024 voor 40 miljard dollar (37 miljard euro) aan illegale crypto-transacties plaatsvonden. Niet alleen met bitcoin, zoals bij de Nederlandse verdachte, maar ook met stablecoins. Volgens de Amerikaanse overheid valt het allemaal wel mee.
FIOD roept aanbieders van cryptovaluta op om voorzichtig te zijn. Wees ook alert als crypto-investeerder. Vorig jaar verloren slachtoffers van crypto-fraude in Nederland ruim 25 miljoen euro.
We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op Twitter/X.
🔥 Wil jij weten of dit hét moment is om in te stappen of om af te wachten? Luister de podcast nu of sla ‘m op