Foto: Stock Studio 4477/Shutterstock
De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder, krijgt steun van een rechter in de strijd tegen de crypto sector.
Een rechter in New York heeft namelijk geoordeeld dat het Terra (LUNA) project en zijn oprichters “ongeregistreerde effecten” hebben aangeboden en verkocht. Dat kan grote gevolgen hebben voor de crypto-industrie.
Terra cryptomunten zijn investeringscontracten, zegt rechter
De rechter in kwestie heeft geoordeeld dat Terraform Labs, het bedrijf achter het Terra-ecosysteem, en medeoprichter Do Kwon, zich schuldig hebben gemaakt aan het verkopen van ongeregistreerde effecten.
Dat betekent dat cryptomunten als LUNA, UST, wLUNA en MIR allemaal onder de Amerikaanse effectenwetgeving vallen en daarmee onder het toezicht van de SEC. Ze zouden namelijk als investeringscontracten fungeren.
“Er bestaat geen daadwerkelijk geschil dat UST, LUNA, wLUNA en MIR effecten zijn, want het zijn investeringscontracten”, aldus rechter Jed Rakoff.
Een gevaarlijk precedent voor de crypto industrie
De aanklacht tegen Terraform Labs en medeoprichter Do Kwon werd door de SEC aangespannen in februari dit jaar.
De uitspraak komt overeen met de bewering van de SEC dat de meeste cryptovaluta als effecten moeten worden geclassificeerd en onder de bevoegdheid van de waakhond vallen. De uitspraak kan mogelijk een gevaarlijk precedent scheppen voor andere cryptovaluta.
De SEC beschuldigt Terraform labs van het orkestreren van fraude van miljarden. Toch heeft de rechter ook een aantal claims in het voordeel van Terraform Labs geoordeeld. Het gaat dan om het aanbieden van zogenaamde ‘security-based swaps.’
Terraform Labs ging in 2022 ten onder na de dramatische ineenstorting van de algoritmische stablecoin UST. LUNA was verbonden aan de stablecoin, en doordat het systeem van het algoritme stukliep, stortte ook de waarde van LUNA compleet in. Meer dan $40 miljard ging verloren.
Rechtszaak nog niet voorbij, gevolgen voor crypto onduidelijk
Terraform Labs is het natuurlijk niet eens met de uitspraak. Een woordvoerder zegt:
“We zijn het absoluut niet eens met de beslissing en geloven niet dat de UST stablecoin of de andere tokens in kwestie effecten zijn. Bovendien worden de fraudeclaims van de SEC niet ondersteund door bewijsmateriaal, en we zullen ons tijdens de rechtszaak krachtig blijven verdedigen tegen deze waardeloze beschuldigingen.”
De resterende fraudeclaims zullen naar een rechtszaak met een jury gaan, die gepland staat voor 24 januari 2024.
De rechtszaak zal nauw gevolgd worden door de industrie, aangezien het verdere implicaties kan hebben voor de toekomst van de crypto-industrie en de classificatie van crypto als effecten.
De SEC klaagde dit jaar ook meerdere grote crypto exchanges aan voor het overtreden van de effectenwetgeving. De toezichthouder had in de aanklachten een groot aantal cryptovaluta bestempeld als effecten, waaronder cardano (ADA) en solana (SOL).
Eind 2020 klaagde de SEC hieromtrent al Ripple aan, het bedrijf achter XRP. Afgelopen zomer oordeelde de rechter in een eerste uitspraak dat de secundaire verkoop van XRP, dus via beurzen, niet geldt als effecten. Ook die rechtszaak is echter nog niet voorbij.