Nick de Jong Nick de Jong
2 min. leestijd

Telegram komt met officiële verklaring over aanhouding CEO Pavel Durov

De arrestatie van de Telegram-CEO heeft voor veel onrust gezorgd

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto Radar: Notcoin keihard onderuit, memecoin BONK stijgt weer hard

Foto: Primakov/Shutterstock

Op 24 augustus werd de directeur van de berichtendienst Telegram, Pavel Durov, gearresteerd op een vliegveld nabij Parijs. Achter de arrestatie zaten de Franse autoriteiten, maar de officiële reden van de aanhouding hebben zij nog niet bekendgemaakt.

Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat

Durov gearresteerd op Frans vliegveld

Nu de arrestatie al twee dagen achter ons ligt, is de officiële reden nog steeds onduidelijk. Wel is duidelijk geworden dat de termijn van detentie voor Durov is verlengd. De Franse politie mag dit verlengen tot maximaal 96 uur. In deze periode mogen zij de verdachte ondervragen. Als deze termijn afloopt, dient een rechter op basis van de bevindingen te beslissen of de verdachte wordt vrijgelaten of vervolgd. Vandaag, op 26 augustus, zullen de Franse autoriteiten dan ook een verklaring afleggen over de verdenkingen en het vervolgtraject.

Hoewel de officiële verdenkingen nog niet bekend zijn, gaan er al wel veel speculaties rond. Kort na de aanhouding spraken de eerste berichten zelfs over een hele reeks verdenkingen, aangaande het gebrek aan toezicht op het platform. Maar tot op heden is nog niet eens bevestigd dat hij is gearresteerd vanwege criminele verdenkingen.

Ondertussen heeft de Russische ambassade meermaals om contact gevraagd met Durov en willen ze opheldering over de aanhouding. Maar, zo laat de ambassade zelf weten via de berichtendienst Telegram. Tot op heden hebben de Franse autoriteiten elke medewerking ontweken.

Advertisement

Telegram reageert op de arrestatie

Inmiddels heeft de berichtendienst zelf ook van zich laten horen. Telegram heeft haar statement gedeeld via haar eigen kanalen en die luidde als volgt:

“Telegram volgt de EU wetgeving, inclusief de Digital Services Act, op. Het toezichtniveau valt binnen de industriële standaarden en verbeterd zich constant. De CEO van Telegram, Pavel Durov, heeft niets te verbergen en reist regelmatig binnen Europa. Het is absurd om te beweren dat een platform of haar eigenaar verantwoordelijk is voor misbruik van het platform. Bijna één miljard gebruikers wereldwijd gebruiken Telegram als communicatiemiddel en als bron van vitale informatie. We wachten op een snelle oplossing van deze situatie. Telegram is met jullie allen.”

Vooralsnog blijft er dus nog veel onduidelijkheid bestaan over de arrestatie. Het is nu afwachten op de officiële verklaring van de Franse politie, die waarschijnlijk snel bekend zal worden gemaakt. Ondertussen spreken veel mensen, waaronder enkele beroemdheden zoals Tesla eigenaar Elon Musk, zich uit voor de vrijlating van Durov. Op de sociale media platform wordt dan ook herhaaldelijk de hashtag “#FreePavel” gedeeld.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie