Foto: Jarretera / Shutterstock.com
In 2022 haalde de inflatie in Nederland niveaus die we al jaren niet meer hadden gezien. Maar toch begon de wereld van crypto toen aan een diepe bearmarkt. Nu lijkt de inflatie weer langzaam toe te nemen, volgens de nieuwste maandelijkse data. Dat kan verschillende gevolgen hebben voor crypto.
Nederlandse inflatie klimt weer omhoog
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert elke maand de inflatiedata van de maand ervoor. De cijfers voor mei zijn nog niet helemaal klaar, maar het CBS heeft alvast een ‘snelle raming’ gemaakt. Dat is een schatting van de prijzen van een mandje goederen op basis van nog onvolledige data. De definitieve cijfers, die het instituut op 6 juni wil onthullen, kunnen dus afwijken.
Volgens de snelle raming was de algehele inflatie in mei 6,1% gemeten ten opzichte van mei 2022. Dat is flink hoger dan het cijfer van april, dat op 5,2% lag. Vooralsnog lijkt het cijfer in maart een bodem rond de 4,4% te hebben gevonden, sindsdien is de inflatie weer begonnen aan een klim.
Op het moment wordt de inflatie vooral veroorzaakt door diensten, industriële goederen en drank en etenswaren. Ironisch genoeg vormen brandstoffen niet meer het grootste probleem, die zorgen momenteel namelijk voor een negatieve inflatie (deflatie in jargon).
Toch moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze geen verlies maken doordat de inflatie flink heeft huisgehouden in de economie. Zij moeten dus alsnog hogere prijzen hanteren. Dat lijkt de reden te zijn voor de hoge inflatie van bijvoorbeeld industriële goederen, die uiteindelijk overal in terechtkomen.
Gevolgen inflatie op crypto
Ondertussen is de Europese Centrale Bank (ECB) in mei onvermoeid doorgegaan met het verhogen van de beleidsrente. Deze ligt nu op 3,25%. Dat betekent dat het voor veel mensen en bedrijven duurder wordt om geld te lenen. Omdat de economie berust op schuld remt dit in theorie de inflatie.
Dit had in 2022 een enorm negatief effect op cryptocurrencies. Het werd namelijk ook minder aantrekkelijk om geleend geld in financiële markten te stoppen, waardoor veel aandelen bijvoorbeeld hard in waarde daalden. Ook crypto werd hierin meegetrokken, wat uiteindelijk leidde tot een kettingreactie aan faillissementen voor crypto-bedrijven.
Helaas is dit jaar duidelijk geworden dat dit een bijkomend nadeel heeft. Het wereldwijde bankensysteem berust namelijk op de waarde van overheidsobligaties, die door de stijgende rentes hard in waarde zijn gedaald. Dit veroorzaakte een enorme bankencrisis, wat crypto-investeerders juist zagen als positief voor bitcoin (BTC) en sommige andere coins. De hogere rentes kunnen dus meerdere reacties veroorzaken.