Op 29 maart staat een hoorzitting gepland in India over cryptocurrencies. Een maand geleden kreeg de Indische overheid de opdracht om een nieuw raamwerk omtrent cryptocurrency regelgeving op te zetten.
Het lijkt erop dat er een redelijke kans bestaat dat India eindelijk haar verbod op cryptocurrencies sinds 2017 gaat opheffen.
Bitcoin (BTC) en altcoins zoals ethereum (ETH) zijn niet compleet verboden in India, handelaren mogen ze onderling uitwisselen of ze van een over-the-counter (OTC) cryptocurrency-exchange kopen.
Echter, het overgrote deel van de banken mag van de centrale bank niet samenwerken met crypto-gerelateerde bedrijven zoals cryptocurrency-exchanges.
In de afgelopen maanden lijkt het sentiment omtrent cryptocurrency in India te keren. Begin januari zou een speciale commissie meerdere vergaderingen over het onderwerp hebben gevoerd. Een commissielid zei destijds:
We hebben al twee vergaderingen gevoerd. Er bestaat een algemene consensus dat cryptocurrency niet als volledig illegaal kan worden afgedaan. Het moet gelegaliseerd worden, maar dan wel onder strikte voorwaarden. De beraadslagingen zijn begonnen. We zullen binnenkort meer duidelijkheid hebben.
Er wordt gespeculeerd dat India eventueel het verbod zal opheffen wegens zorgen over witwaspraktijken. Het is namelijk veel makkelijker toezicht te houden op gereguleerde cryptocurrency-exchanges dan op peer-to-peer platforms.
Steeds meer overheden lijken tot het inzicht te komen dat het beter is om cryptocurrency te reguleren dan simpelweg te verbieden. Het lijkt erop dat India niet achter wil blijven, maar het is nog even afwachten wat het land daadwerkelijk zal beslissen.
Begin februari gaf een speciaal team in India aan zich zorgen te maken over de eventuele impact van digitale valuta op de nationale fiat-valuta: de roepie. Echter vinden sommigen dat deze zorgen te voorbarig zijn.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.