Foto: BeataGFX/Shutterstock
Wendy Rogers, senator uit de staat Arizona, heeft een aantal wetsvoorstellen ingediend voor bitcoin (BTC). Het eerste wetsvoorstel wil bitcoin erkennen als wettig betaalmiddel. Het tweede voorstel heeft als doel dat bitcoin gebruikt kan worden voor betalingen aan overheidsinstanties. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van schulden, belastingen en andere financiële obligaties.
Politieke interesse in crypto groeit
Of het wetsvoorstel het gaat halen valt nog te bezien. Maar het is hoe dan ook een indicatie van hoe de politieke interesse in bitcoin aan het verschuiven is. Opmerkelijk aan het wetsvoorstel is dat het expliciet bitcoin bedoeld als wettig betaalmiddel. Andere vormen van cryptocurrency komen niet naar voren in het voorstel.
Dit is niet de eerste keer dat Senator Rogers probeert om bitcoin een legitiem betaalmiddel te maken in Arizona. In januari 2022 legde ze een vergelijkbaar wetsvoorstel op tafel. Na enkele stemrondes werd het voorstel echter in de prullenbak gegooid. Wellicht krijgt het voorstel deze tweede keer meer steun.
Naast Arizona zijn ook staten als Texas, New Hampshire, Missouri en Mississippi geïnteresseerd in de implementatie van bitcoin. Hoewel dergelijke wetsvoorstellen nog niet tot doorgevoerde wetten zijn gekomen, is het een interessante ontwikkeling.
Het ‘Bitcoin land’
Mocht het wetsvoorstel toch aangenomen worden, dan zou bitcoin in Arizona dezelfde functie krijgen als in El Salvador. Het Midden-Amerikaanse land werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin erkent als wettelijk betaalmiddel.
De nationale adoptie van Bitcoin zag in El Salvador een groei in investeringen als gevolg, maar ziet nog niet dezelfde steun onder het volk. Deze week kwam de president van El Salvador, Nayib Bukele, nog in het nieuws vanwege zijn kritiek op de media. Volgens hem probeert de internationale media het Midden-Amerikaanse ‘Bitcoin land’ continu door middel van leugens in een kwaad daglicht te zetten.
Het betreffende nieuws ging over een vermeende schuld van 800 miljoen dollar die El Salvador zou hebben en niet kon terugbetalen vanwege de mislukte ‘Bitcoin gok.’ Bukele maakte via Twitter bekend dat dit pure leugens zijn, en dat de lening is afbetaald.