Foto: Bumble Dee/Shutterstock
Overheden hebben in het verleden al meerdere pogingen gedaan om illegale activiteiten met crypto tegen te gaan. Maar nu is het onderwerp opnieuw ter sprake gekomen door een statement van de staatssecretaris van Financiën in de Verenigde Staten. Er zouden meer bevoegdheden moeten worden gegeven om de activiteiten nog effectiever tegen te gaan.
Cryptocurrencies als alternatief
De staatssecretaris van het Ministerie van Financiën in de Verenigde Staten, Wally Adeyemo, heeft in een officiële verklaring laten weten dat Rusland steeds meer zoekt naar andere betalingsmethoden, waaronder de stablecoin USDT, uitgegeven door Tether. Door gebruik te maken van deze stablecoin hopen ze sancties te ontwijken en militaire operaties te kunnen blijven financieren.
Volgens Adeyemo gebruiken allerlei terroristische groeperingen en staten de cryptocurrencies als alternatief voor hun financiële activiteiten. Hiermee worden zowel betalingen als andere digitale bezittingen uitgewisseld, zonder dat daar ook maar iemand toezicht op heeft.
Juist om deze reden zijn er groeiende zorgen om Rusland, die steeds meer vertrouwt op de stablecoin USDT. Door het gebruik van dit alternatief zijn de opgelegde sancties vanuit Europa en de Verenigde Staten namelijk vele malen minder voelbaar voor Rusland.
De strijd tegen illegale financiëring
Ondanks de vele stappen die al gezet zijn in de strijd tegen illegale financiering met cryptocurrencies, riep Adeyemo toch op om nog meer te doen aan deze groeiende activiteiten. Zolang er geen verdere maatregelen worden genomen, zullen groeperingen en staten dit alternatief blijven gebruiken.
Ook vroeg de staatssecretaris aan het Amerikaanse Congres om meer bevoegdheden voor het ministerie, zodat er meer en gerichtere sancties kunnen worden opgelegd. Ook zouden buitenlandse cryptobedrijven moeten voldoen aan meer maatregelen en onder strenger toezicht komen te staan.
Tegelijkertijd vinden leden van de Republikeinse partij dat de Democraten zich te veel focussen op de strijd tegen illegale financiële activiteiten met cryptocurrencies. Het onderwerp zou veel breder moeten worden bekeken en aangepakt.
Eerdere pogingen om illegale activiteiten aan te pakken
In 2023 zijn er al pogingen ondernomen om deze illegale activiteiten aan te pakken. Vanwege de groeiende zorgen van Russische personen die digitale bezittingen als alternatief gebruikte, vond men dat hier iets aan gedaan moest worden. Uiteindelijk zijn beide wetsvoorstellen niet verder gekomen dan het opstellen ervan en is er op dit moment nog geen vergelijkbare wetgeving aangenomen.