Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Rusland gaat crypto inzetten om sancties te omzeilen, experts kritisch

Putin spreekt zelf ondertekende wet volledig tegen.

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rusland gaat crypto inzetten om sancties te omzeilen, experts kritisch

Foto: Salivanchuk Semen/Shutterstock

Rusland heeft aangekondigd dat het volgende week gaat starten met grensoverschrijdende betalingen in crypto, waaronder bitcoin (BTC). Op deze manier hoopt president Putin diverse sancties te ontlopen. Experts twijfelen echter of dit wel gaat werken, gezien alle cryptobetalingen op de blockchain zijn te traceren.

Crypto als wapen: Rusland’s nieuwe strategie tegen sancties
Crypto als wapen: Rusland's nieuwe strategie tegen sancties

Rusland gaat eigen anti-cryptowet tegen

Russische leiders hebben aangegeven dat deze cryptoregeling is ingevoerd om internationale sancties tegen te gaan. Veel beleids- en juridische experts van het vak denken dat dit uiteindelijk alleen maar kan leiden tot zwaardere sancties voor het land.

Tegen het einde van de maand juli wist president Vladimir Putin nog een anti-cryptowet te ondertekenen. Daarin stond een verbod op het gebruik van cryptocurrencies als wettig betaalmiddel in Rusland. In plaats daarvan gaat het land nu wél wereldwijde cryptotransacties toestaan.

In de aangenomen wetgeving staat niet specifiek wat de rol van de transacties is. Dat maakt het onduidelijk hoe de wet nu cryptobetalingen zal gaan toestaan. Het land geeft nu de macht aan de Russische centrale bank om dit te handhaven. De complexe benadering wordt experimenteel genoemd, aldus experts.

Rusland zou niet voor het eerst in de problemen komen wat internationale sancties betreft. Van landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Japan, Canada en ook de Europese Unie heeft het al meer dan 16.500 sancties aan de broek hangen. Dit heeft alles te maken met de invasie van Rusland op buurland Oekraïne.

Directeur van blockchaindatabedrijf Chainalysis, Valerie Kennedy, vertelde aan CoinDesk dat deze actie van Rusland een poging tot ontduiking van de sancties is.

“Het aannemen van deze wetsvoorstellen door de Russische regering duidt op een voortzetting van de zich ontwikkelende strategie van Rusland om Westerse sancties te omzeilen.”

 Eerder deze maand kon je al in het crypto nieuws lezen dat Russische wetgevers een nieuw wetsvoorstel hadden aagneomen om bedrijven toe te staan cryptovaluta te gebruiken in de internationale handel, om eveneens Westerse sancties te omzeilen

Advertentie

Russische centrale bank geniet sleutelrol

De wet van Rusland zal vanaf 1 september dit jaar in werking treden. Er zijn enkele details bekend over de we regeling; zo staat in een openbaar gemaakt kopie van de wet het volgende:

“Tijdens de circulatie van digitale valuta in de Russische federatie kan speciale regelgeving worden vastgesteld door het experimentele wettelijke regime programma.”

Hier moeten ook veel andere spelers op de markt zich op voorbereiden. Zo ook Kick Ecosystem, laat oprichter en CEO Anti Danilevski weten. Zijn bedrijf werkt nauw samen met regelgevers. Hierin neemt zijn Kick een actieve rol aan door “met onze eigen voorstellen te komen”.

Danilevski weet te melden dat het uiteindelijk afwachten is op wat de hogere macht beslist.

“De centrale bank zal beslissen of het in hun visie past. Ze gaan erg snel, dus het zal niet veel tijd kosten.”

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie