Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock
Het is nog geen drie weken nadat terrorismeorganisatie Hamas Israël de oorlog verklaarde met een enorm aantal raketaanvallen en grondaanvallen. Helaas ontstond een hoop ophef toen vlak hierna bleek dat Hamas het conflict heeft kunnen financieren met crypto. Maar volgens critici geeft dit feit wel een erg vertekend beeld, want crypto zou een erg kleine rol spelen.
Hamas sleept miljoenen binnen met crypto
Onlangs ging het nieuws dat Hamas zo’n 41 miljoen dollar aan cryptocurrencies heeft opgehaald, waarmee het de aanvallen tegen Israël heeft gefinancierd. Aanverwante organisaties maakten ook succesvol gebruik van crypto en blockchain.
Toch stond Israël ook niet stil. Vlak na de aanvallen kondigden Israëlische media aan dat de overheid samen met Binance bijna 200 aan Hamas gelinkte accounts op de cryptobeurs heeft opgerold.
Een week later maakte Tether bekend dat het in samenwerking met wetshandhavers 32 walletadressen met USDT heeft bevroren. Ook deze wallets zouden zijn verbonden aan terroristen in Israël.
De Amerikaanse overheid maakte vervolgens bekend dat het een eerder verworpen wetsvoorstel weer uit de kast trekt. Voorstanders van de wet hebben hernieuwde steun gevonden door te beargumenteren dat crypto terroristen financiert.
Toch merken onderzoekers van onder andere Chainalysis op dat de invloed van crypto waarschijnlijk deels overdreven wordt. Dat blijkt uit gegevens op de blockchain.
Crypto gebruik van Hamas zwaar overdreven
Decrypt sprak met TRM Labs’ beleidsdirecteur Ari Redbord. “Crypto vormt maar een heel, heel klein deel van de fondsenwervingen van Hamas,” verklaarde Redbord. TRM Labs is een blockchain-analysebureau en onderzoekt geldstromen en transacties van cryptocurrencies. Deze transparantie maakt geldstromen onderzoeken een stuk gemakkelijker, voorheen had je hier namelijk private informatie van banken voor nodig.
Dit gemak resulteert in grote vangsten van wetshandhavers, die met crypto erg efficiënt crimineel geld op kunnen sporen. Chainalysis merkt op:
“Het is zelfs mogelijk dat niemand de uitdagingen van het gebruik van cryptocurrency voor fondsenwerving beter begrijpt dan Hamas. Op 27 april 2023 kondigde Al-Qassam Brigades (AQB), de militaire vleugel van Hamas, de stopzetting aan van hun al lang bestaande cryptocurrency-donatieprogramma.”
Terroristen zouden met name andere manieren gebruiken om geld op te halen. Zo zijn traditionele bankrekeningen nog steeds populair, ondanks alle pogingen van banken en beleidsmakers om terrorisme te verdrijven. Hoe dit precies in zijn werk gaat vertelt Redbord echter niet – dat is natuurlijk ook niet zijn vakgebied.
De topman van TRM Labs vindt het ironisch dat Amerikaanse politici crypto als risicovol beschouwt, terwijl de rest van de financiële industrie een veel grotere oorzaak van terrorismefinanciering is. “Er is illegale financiële activiteit in elk financieel systeem, maar het bankensysteem neerhalen kan niet,” verduidelijkt hij.
Gelukkig zijn er ook positieve dingen die ‘crypto’ en ‘oorlog in Israël’ met elkaar versmelten. Vlak na de raketaanvallen van Hamas zette de Israëlische crypto-industrie namelijk een crypto-hulpfonds voor humanitaire hulp op.