Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock
Berenmarkt of niet, het is duidelijk dat er hard wordt gewerkt aan een toekomst waarin cryptocurrencies een integraal onderdeel van het financiële systeem zijn. Veel mensen vinden het veel minder duidelijk wat Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) eigenlijk te bieden hebben, maar veel financiële instituten zien dat anders.
CBDC’s hebben een sociaal doel
Ripple (XRP) heeft een nieuw onderzoek over CBDC’s gepubliceerd. Het fintech-bedrijf ondervroeg wereldwijd 1.600 medewerkers van financiële instituten naar hun mening over het aankomende digitale overheidsgeld. Geld is tegenwoordig natuurlijk al digitaal, maar in de nabije toekomst moeten fiatvaluta van blockchain gebruikmaken en uitsluitend in digitale vorm bestaan. Dat heeft een aantal uitdagingen, maar volgens de ondervraagden zijn de voordelen groot.
Minstens 71% van de ondervraagden vindt dat de samenleving er veel baat bij CBDC’s zal hebben. Respondenten uit de meeste werelddelen, en in meerdere mate Europa en Azië, vinden dat financiële inclusie het belangrijkste voordeel is. Dat kunnen we in de toekomst wellicht terugzien in de vorm van een soort Universal Basic Income (UBI).
Opvallend is dat instituten uit Noord-Amerika als enigen CBDC’s zien als een ‘nieuwe bron van inkomsten’. Het is niet duidelijk wat Noord-Amerika hier precies onder verstaat. Azië vindt toegang tot leningen het belangrijkst.
CBDC’s voor innovatie en efficiëntie
Ook vroeg Ripple naar wat CBDC’s voor de organisaties zou betekenen waar de respondenten voor werken. De meest voorkomende antwoorden waren een betere nationale concurrentiepositie, een efficiënter betalingssysteem, meer innovatie en nieuwe gebruiksdoelen. 85% van de respondenten denkt dat het land van het betreffende financiële instituut binnen vier jaar een volledig digitale valuta gaat uitbrengen.
Ripple noemt Bhutan als voorbeeld. Dit buurland van Indonesië wil tegen 2023 dat 85% van de bevolking toegang heeft tot het financiële systeem. Lang niet iedereen is zo enthousiast over CBDC’s. Zo vindt klokkenluider Edward Snowden dat CBDC’s een perverse versie van open-source crypto zijn.