Tim Kamp Tim Kamp
2 min. leestijd

Rechterhand van FTX’s ‘cryptokoning’ moet ook jaren de cel in

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rechterhand van FTX's 'cryptokoning' moet ook jaren de cel in

Foto: txking/Shutterstock

Ryan Salame was de voormalig CEO van FTX Digital Markets, een zusterbedrijf van het ingestorte FTX.

Salame werd beschouwd als een belangrijke luitenant van Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter van FTX. Net als zijn oud-collega is Salame veroordeeld tot meerdere jaren gevangenisstraf.

Telegram komt met officiële verklaring over aanhouding CEO Pavel Durov
Telegram komt met officiële verklaring over aanhouding CEO Pavel Durov

Cryptofraudeurs krijgen lange celstraffen

Salame krijgt echter niet zo een hoge celstraf opgelegd als SBF, het meesterbrein achter FTX, kreeg. SBF werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de grootschalige fraudezaak.

Salame krijgt een gevangenisstraf van 7,5 jaar opgelegd. Hij bekende schuldig te zijn aan samenzwering van het opereren van een niet-geregistreerd geldtransactiebedrijf en aan campagnefinancieringsfraude.

Bankman-Fried werd schuldig bevonden aan het misleiden van klanten en investeerders door miljarden dollars aan klanttegoeden van FTX te gebruiken voor diverse andere zaken. Hieronder vallen onder meer persoonlijke doeleinden, politieke donaties en risicovolle investeringen. Dit deed hij allemaal via zijn andere bedrijf, Alameda Research. Dit alles leidde tot een miljardenverlies aan klantgeld toen FTX in 2022 failliet ging​.

Salame’s betrokkenheid bij illegale politieke invloed en geldtransacties hielpen FTX sneller en groter te groeien door buiten de wet te opereren. Zijn daden ondermijnden volgens de rechter het vertrouwen in Amerikaanse verkiezingen en het financiële systeem. Naast de gevangenisstraf moet Salame een boete van bijna $12 miljoen betalen aan de Amerikaanse overheid en FTX-schuldeisers. Hij blijft vermoedelijk met “geen resterende activa” achter.

Advertisement

Salame moet FTX-miljoenen terugbetalen

De openbare aanklager, Damian Williams, liet afgelopen dinsdag het volgende weten:

“Ryan Salame stemde ermee in om de belangen van FTX, Alameda Research en zijn medesamenzweerders te behartigen door middel van een onwettige politieke beïnvloedingscampagne en door middel van een geldtransportbedrijf zonder vergunning, waardoor FTX sneller en groter kon groeien door buiten de wet om te opereren.”

De straf van 7,5 jaar is langer dan de vijf tot zeven jaar die de openbaar aanklagers eisten. Van de boete gaat ongeveer $6 miljoen naar de Amerikaanse overheid en $6 miljoen naar schuldeisers. Dat heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie laten weten.

De advocaten van Salame lieten weten niet te spreken te zijn over de hoge straf. Een gevangenisstraf van maximaal 18 maanden is waar de beruchte fraudeur op hoopte. Volgens het team van Salame speelde de cliënt “geen centrale rol in frauduleuze activiteiten”. Ook omdat hij “een groot deel van zijn persoonlijke fortuin verloor toen FTX in november instortte”.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie