De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een rapport uitgebracht over de impact van cryptocurrencies op de Europese economie. Het stelt onder andere dat de cryptomarkt nog te klein is om enige impact te kunnen hebben op de economie, maar dat de sector wel in de gaten gehouden moet worden.
Het rapport werd opgesteld door de ECB Crypto-Assets Task Force en heeft de titel: “Crypto-Activa: Implicaties voor financiële stabiliteit, monetair beleid en betalings- en marktinfrastructuren.” In het rapport wordt onder andere gesteld dat cryptocurrencies op dit moment niet de functie van geld vervullen:
Crypto-activa vervullen niet de functie van geld, hebben in de huidige fase ook geen significante impact op de economie en hebben geen significante implicaties voor het monetaire beleid.
Opvallend is dat een door de ECB uitgegeven cryptocurrency wordt benoemd in het rapport. Zo worden er bepaalde criteria benoemd voor hoe een dergelijke cryptocurrency zou moeten worden ontwikkeld. Daarnaast wordt er gesteld dat:
De meedogenloze digitalisering van de economie heeft vragen doen rijzen over de geschiktheid van bestaande vormen van geld om te voldoen aan de nieuwe en opkomende behoeften van economische actoren. De komst van crypto-activa heeft dit debat aangewakkerd en er is gesuggereerd dat de technologie die ten grondslag ligt aan crypto-activa centrale banken ertoe moet aanzetten hun eigen ‘digitale valuta’s uit te geven’.
De werkgroep adviseert lidstaten daarnaast om zich beter voor te bereiden op een mogelijke groei van de crypto-sector. De ECB leek cryptocurrencies echter lang als ongevaarlijk te zien. Zo zei de president van de ECB, Mario Draghi:
Bitcoins of iets dergelijks zijn niet echt valuta, het zijn activa. Een euro is een euro – vandaag, morgen, over een maand, het is altijd een euro. En de ECB staat achter de euro. Wie staat er achter de cryptocurrencies? Het zijn dus zeer risicovolle activa waarvan de waarde wild schommelt – zoals je hebt gezien.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.