Foto: Matt Rakowski / Shutterstock.com
Ransomware is een vervelende trend die veel schade veroorzaakt bij bedrijven, overheden en individuen. De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft onlangs echter in samenwerking met onder andere de Nederlandse politie een grote slag geslagen. Het wist met een grote internationale actie maar liefst $130 miljoen aan ransomware-betalingen te voorkomen, die vaak in bitcoin (BTC) worden geëist.
Nederlandse politie infiltreert hackersgroep
Uit een persbericht van de FBI blijkt dat het in samenwerking met de Nederlandse National High Tech Crime Unit en de Duitse politie een grote actie heeft uitgevoerd. In juli 2022 infiltreerden de autoriteiten de Hive ransomwaregroep. Die groep zou meer dan 1.500 slachtoffers hebben gemaakt in 80 landen met ransomware. Hierbij waren onder andere ziekenhuizen, scholen en belangrijke infrastructuur het doelwit, waar meer dan $100 miljoen werd buitgemaakt.
Ransomware is software die stiekem op de computer van een slachtoffer wordt geïnstalleerd. Vervolgens worden alle gegevens versleuteld waarna losgeld wordt geëist. Pas wanneer dit wordt betaald, vaak met bitcoin of een andere crypto, krijgt het slachtoffer weer toegang tot de versleutelde data. Onder andere MediaMarkt zou in het verleden slachtoffer zijn geworden van deze groep.
Hive ging echter nog een stap verder. Voordat de ransomware werd geactiveerd verzamelden zij namelijk gevoelige data over het slachtoffer. Denk daarbij aan gevoelige financiële informatie of beeldmateriaal. Als het slachtoffer het bedrag niet zou betalen dan dreigde de groep deze data te publiceren.
Actie voorkwam $130 miljoen aan bitcoin losgeldbetalingen
De actie van onder andere de Nederlandse politie heeft een mooi resultaat. Doordat de groep geïnfiltreerd kon worden, kon de politie de sleutels tot de versleutelde data aan de slachtoffers geven. Zodoende werd met 300 ontsleutelcodes voor $130 miljoen aan losgeldbetalingen voorkomen. Daarnaast hebben zo’n 1.000 slachtoffers die in het verleden slachtoffer werden van ransomware tevens een sleutel gekregen.
Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat ransomware-aanvallen steeds minder succesvol worden. Dat neemt niet weg dat iedereen het zekere voor het onzekere moet nemen en dus adequate beveiligingsmaatregelen moet nemen.