De Raad van de Europese Unie gaat nieuwe richtlijnen implementeren om data uit de publieke sector beter beschikbaar te stellen. De maatregel is vooral gericht op het stimuleren van nieuwe technologische ontwikkelingen binnen de Europese Unie, zoals blockchain en artificial intelligence (AI). Dit schrijft Government Europa in een artikel dat op 17 juni werd gepubliceerd.
De Raad, bestaande uit ministers uit alle EU-lidstaten, heeft besloten om data die voortkomt uit sectoren die door de EU worden gefinancierd publiekelijk beschikbaar te stellen. Het gaat hier onder andere om meteorologische gegevens.
Voor de rest zullen statistieken, geospatiale gegevens, gegevens over vervoer en mobiliteit, meteorologische trends en data, milieu- en aard-observatiegegevens, evenals informatie over bedrijfseigendommen te gebruiken zijn middels een application programming interface (API).
Zodoende kunnen startups en bedrijven de gegevens gebruiken om producten te ontwikkelen op basis van opkomende technologieën als blockchain-technologie. De Roemeense Minister van Economie Niculae Bădălău, voorzitter van de Raad, zegt over de nieuwe maatregel:
Voorspelbaarheid is de sleutel voor het bedrijfsleven. Bedrijven die zaken doen via online platforms moeten zich volledig bewust zijn van de voorwaarden van deze relatie en indien nodig snel en efficiënt informatie kunnen zoeken. Met de nieuwe verordening, de eerste in zijn soort ter wereld, kunnen EU-bedrijven ten volle profiteren van de digitale economie.
De maatregelen worden nu opgenomen in de EU Directive. De komende twee jaar wordt de aanpassing geïmplementeerd door alle lidstaten. De verwachting is dat het beschikbaar stellen van de data blockchain- en AI-bedrijven enorm zullen helpen in het ontwikkelen van nieuwe producten. Zodoende zal het ook meer banen genereren in de technologische sector van de Europese Unie.
Heb je gisteren de nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van David gemist? Lees deze dan alsnog door hier te klikken!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.