President Bukele van El Salvador stelt dat bitcoin-adoptie stagneert.
Foto: Juan Carlos Caos/Shutterstock
Nayib Bukele, de president van El Salvador, heeft toegegeven dat de adoptie van bitcoin (BTC) in zijn land niet zo wijdverbreid is als hij had gehoopt. Sinds 2021 is de cryptomunt een wettig betaalmiddel in het land.
Bitcoinland El Salvador
El Salvador was het eerste land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde. Dit historische besluit werd aangekondigd door president Bukele tijdens de Bitcoin Conference in Miami in juni 2021. Datzelfde jaar werd de bitcoinwet officieel van kracht in El Salvador, waardoor bitcoin naast de Amerikaanse dollar werd gebruikt.
De bitcoinwet van El Salvador stelt dat alle commerciële entiteiten in het land wettelijk verplicht zijn om bitcoin als betaalmiddel te accepteren. De regering lanceerde ook een officiële bitcoin-portemonnee, genaamd “Chivo“, die burgers gratis kunnen downloaden.
Adoptie van bitcoin niet wat hij hoopte
In een interview met Time Magazine op 29 augustus stelde Bukele, die dit jaar een historische verkiezing won, dat de invoering van bitcoin een “netto positief” effect heeft gehad voor El Salvador. Toch gaf hij ook toe dat de grote adoptie van het betaalmiddel die hij had verwacht, nog niet volledig is gerealiseerd.
“Bitcoin heeft niet de wijdverbreide adoptie gehad die we hadden gehoopt,” zei Bukele. “Veel Salvadoranen gebruiken het, en de meerderheid van de grote bedrijven in het land accepteert het. Je kunt naar een McDonald’s, een supermarkt of een hotel gaan en met bitcoin betalen. Maar het heeft niet de adoptie gehad die we hadden verwacht.”
CoinGecko bracht in december 2023 in een rapport uit dat slechts 2 procent van de bevolking bitcoin bezit. Ondanks de uitdagingen blijft Bukele optimistisch over de toekomst van bitcoin in El Salvador. Volgens hem had het land ongeveer $400 miljoen in hun “publieke wallet.” Terwijl hij zijn tweede termijn tegemoet gaat, blijft het spannend om te zien hoe Bukele’s visie op bitcoin de toekomst van het land zal beïnvloeden.
“De populairste autoritaire leider ter wereld”
Bukele lijkt zich geen zorgen te maken over zijn imago. Hij heeft zijn beschrijving van Time Magazine als “de populairste autoritaire leider ter wereld” omarmd. Hoewel zijn beleid heeft geleid tot een significante daling van de moordcijfers in El Salvador, is zijn regering ook beschuldigd van mensenrechtenschendingen in hun poging om bendeactiviteiten in het land hard aan te pakken.