De Europese Centrale Bank (ECB) is actief een eigen central bank digital currency (CBDC) aan het onderzoeken, maar de instantie wil niet de ontwikkeling van andere dergelijke particuliere initiatieven in de weg staan.
Dat zegt Christine Lagarde, president van de ECB, tijdens een interview met het Franse “Challenges” magazine dat gepubliceerd is op 8 januari. In het interview worden tal van onderwerpen besproken als Lagarde’s carrière en de brexit.
Als laatst wordt haar de vraag gesteld of het ontwikkelen van een cryptocurrency een legitieme taak is van de ECB. Lagarde meldt dat dat er een dringende vraag is naar snellere goedkopere grensoverschrijdende betalingen en dat het ECB een actieve rol in de oplossing hiervan wil spelen:
Het Eurosysteem in het algemeen en de ECB in het bijzonder willen een actieve rol op dit gebied spelen, in plaats van alleen te fungeren als waarnemers van een veranderende wereld.
Vervolgens meldt Lagarde dat de ECB de voor- en nadelen van het uitbrengen van een eigen stablecoin onderzoekt. Het doel is dat het publiek geld, dat uitgegeven wordt door de centrale bank, blijft gebruiken, ook al stapt het over naar een digitale vorm:
Wat de te volgen weg betreft, zal de ECB de kosten en baten blijven beoordelen van de uitgifte van een digitale bank van de centrale bank (CBDC) die ervoor zal zorgen dat het grote publiek in staat blijft om geld van de centrale bank te blijven gebruiken, zelfs als het gebruik van fysiek geld uiteindelijk afneemt.
Ook zegt Lagarde dat de ontwikkeling van een CBDC niet dergelijke particuliere initiatieven in de weg mag staan:
Het vooruitzicht van centrale bankinitiatieven mag echter niet door particuliere markt geleide oplossingen voor snelle en efficiënte particuliere betalingen in het eurogebied ontmoedigen of verdringen.
Lagarde zegt dat het onderzoeken van een CBDC belangrijk is omdat de introductie ervan grote gevolgen kan hebben voor de wereld van financiën:
We onderzoeken de haalbaarheid en verdiensten van een CBDC, ook omdat dit belangrijke implicaties kan hebben voor de financiële sector en voor de overdracht van monetair beleid.
Als laatst bevestigt Lagarde de oprichting van een speciale task force die de impact CBDC’s onderzoekt:
Eind 2019 hebben we een deskundige task force bij de ECB opgericht die nauw zal samenwerken met de nationale centrale banken om de haalbaarheid van een CBDC in het eurogebied in verschillende vormen te bestuderen, die alle praktische aspecten bestrijkt, inclusief hoe mogelijke onbedoelde neveneffecten kunnen worden geminimaliseerd.
Lagarde zei vorige maand nog dat zij anderen voor wil zijn de ontwikkeling van een stablecoin. Kort daarvoor bevestigde ze de ontwikkeling van een CBDC in haar eerste ECON hoorzitting.
Het is al langer bekend dat China een eigen CBDC aan het ontwikkelen is. Onlangs kwam ook naar buiten dat Frankrijk, Rusland en Zuid-Korea een dergelijke cryptocurrency aan het ontwikkelen zijn.
De koers van bitcoin dipte op 2 januari even kort onder de $7.000, maar de bears verloren de strijd in deze zone. Toch was de dip positief in meerdere opzichten. Waarom? Lees het in de nieuwe wekelijkse analyse van Crypto Insider David!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.