Foto: Beliakina Ekaterina/Shutterstock
Veel Chinezen willen nog altijd graag handelen in crypto, hoewel deze markt illegaal is op het Chinese vasteland
Desondanks zijn er Chinese partijen die zich stiekem bezighouden met crypto, terwijl de Chinese autoriteiten hier streng op controleren. Onlangs heeft de Chinese politie zelfs een ondergrondse bank die stiekem gebruikmaakte van crypto opgerold.
Chinese crypto-witwassers opgepakt
De Chinese politie heeft zes verdachten opgepakt in een witwaszaak, aldus een bericht van de lokale politie van de noordoostelijke Chinese provincie Jilin op het sociale mediaplatform Weixin (WeChat).
De verdachten zouden een soort geldwisselkantoor hebben gerund dat Zuid-Koreaanse won (KRW) en Chinese yuan (CNY) voor klanten witwaste met behulp van crypto. Om precies te zijn zou het bedrijf 2,14 miljard Chinese yuan (omgerekend ruim 274 miljoen euro) hebben verwerkt.
Voor het uitvoeren van transacties zou het kantoor cryptocurrencies hebben gebruikt vanwege eigenschappen zoals anonimiteit en decentralisatie. Ook maakte het gebruik van Zuid-Koreaanse inkoopspecialisten, overzeese e-commerceplatforms en handelsmaatschappijen gericht op import en export.
China blijvend streng voor crypto
Het is niet voor het eerst dat we horen over dat Chinese autoriteiten bedrijven hebben opgerold die op illegale wijze handelen in crypto. In 2023 was China, ondanks het verbod, nog steeds de grootste markt voor Binance.
Opvallend is dat er verschillende gevallen bekend zijn van illegale valuta-exchanges, wat bijvoorbeeld heeft geleid tot een algeheel verbod op het gebruik van USDT.
Het verbod is gericht op het handelen in en het minen van cryptocurrencies. Sinds afgelopen september is het wél legaal om crypto te bezitten. Voor die tijd was het onduidelijk hoe de Chinese regelgeving precies werkte.
Toch is de onderliggende blockchain-technologie al langer toegestaan in het land. Voor veel Chinese bedrijven is blockchain belangrijk, zij gebruiken het in verschillende diensten. In 2023 was 84% van alle patentaanvragen voor blockchain afkomstig uit China. Hoewel slechts een deel hiervan werd goedgekeurd, bezit China met de goedgekeurde aanvragen een groot deel van alle nieuwe patenten.