Foto: Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com
Het cybercrimeteam van de Nederlandse politie heeft vorige week een Nederlandse man opgepakt. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld afkomstig uit een “malafide software update van de Electrum wallet,” aldus de politie in een verklaring.
Bitcoins witwassen met monero
In de nacht van 5 op 6 september klopte de politie aan bij een 39-jarige man uit Veenendaal. De politie kwam hem op het spoor middels een aantal bitcoin (BTC) transacties. Deze BTC zou afkomstig zijn uit een malafide software update van de Electrum wallet. Het gaat volgens de politie om tientallen miljoenen euro’s aan crypto die de man heeft witgewassen.
Criminelen kunnen de crypto stelen van gebruikers door hen een neppe versie van een wallet te laten installeren. Vervolgens wordt gebruikers dan gevraagd hun private key in te voeren als onderdeel van het zogenaamde installatieproces. Met de private keys kunnen criminelen de originele wallet dan leegtrekken.
Tip: Zorg dat je de benodigde software voor een crypto wallet áltijd downloadt via de officiële kanalen van een platform zoals Ledger. Dubbelcheck de url van de website en wees altijd extra op je hoede wanneer er naar je private key of seed phrase gevraagd wordt.
De 39-jarige man zou naar verluidt de opbrengsten uit deze nep wallet hebben witgewassen door de gestolen bitcoins om te zetten naar monero (XMR) via de gedecentraliseerde crypto exchange Bisq. Monero is een privacy crypto en maakt het voor de politie een stuk lastiger om sporen te volgen.
De bevindingen kwamen naar voren toen de politie opmerkte dat gestolen bitcoins bij de man terecht waren gekomen. Hierna besloot de politie verder onderzoek te doen naar de activiteiten van de Veenendaler.
Bitcoin wallets in beslag genomen
De politie is het huis van de man in de nacht binnengevallen en heeft de man toen gearresteerd. Het huis is verder onderzocht waarna de politie verschillende gegevensdragers in beslag heeft genomen. De winst die met het witwassen werd gemaakt is tevens in beslag genomen in de vorm van crypto, aldus de politie.
Inmiddels is de man weer vrijgelaten. Hij blijft wel nog verdachte in de zaak. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland wordt in samenwerking met het cybercrimeteam van Oost-Nederland gedaan.
De politie meldt dat het steeds meer onderzoeken doet naar zaken waarin crypto een rol spelen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat steeds meer mensen crypto gebruiken, en criminelen dus ook.
Recent was in het crypto nieuws te lezen dat de politie in Almelo drie mensen heeft opgepakt naar aanleiding van een crypto-scam. Groter nieuws was echter de arrestatie van een ontwikkelaar van crypto mixer Tornado Cash in Amsterdam, wat toen zelfs tot protesten leidde.