Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com
Vrijwel alle overheden en centrale banken zijn van plan om de komende jaren langzaam Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) uit te rollen. Maar niet iedereen is hier blij mee. Ook de Amerikaanse presentator en podcaster Joe Rogan ziet het niet als een goed idee. Hij ziet een volledig digitale Amerikaanse dollar als ‘game over’ voor Amerikaanse staatsburgers.
Joe Rogan en Post Malone anti centrale bank crypto
In een podcast van 8 augustus praat Rogan met rapper Post Malone over hoe het Amerikaanse financiële systeem gaat veranderen. Inmiddels zijn CBDC’s een gespreksonderwerp in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Zo kwam ook de aankomende ‘digitale dollar’ aan bod. Malone vroeg aan Rogan wat hij vond van CBDC’s, waarop Rogan verklaarde dat hij het idee verschrikkelijk vindt. Het geeft volgens hem de overheid veel te veel macht.
“Absoluut niet, daar [ga ik niet mee akkoord]. Dat is schaakmat, game over. [De overheid] kan een CBDC koppelen aan een sociale kredietscore omdat dit om de één of andere reden goed zou zijn voor de maatschappij. Als ze dan je gedrag en je internetactiviteit kunnen monitoren, dan kunnen ze je de toegang tot je geld ontzeggen.”
.@JoeRogan Says ‘No F*cking Way’ to Central Bank Digital Currency: “That’s Game Over”@PostMalone asked @JoeRogan, “So how do you feel about the government’s digital currency that they’re working [on]?”
Rogan answered, “No f*cking way. No way. That’s what I think. I think… pic.twitter.com/OvQ7Cw1o4E
— The Vigilant Fox 🦊 (@VigilantFox) August 8, 2023
Malone beaamde het. Hij benadrukte dat eigenlijk al het geld al digitaal is, maar met een CBDC zou al het geld afkomstig zijn van één plek: de centrale bank. Maar de rapper denkt ook dat mensen het zullen accepteren, puur omdat het hebben van een CBDC handig zal zijn.
Veel sceptici omtrent CBDC’s
De podcaster en de rapper zijn niet de enigen die sceptisch zijn op de nieuwe fiat-valuta op blockchains. Wereldwijd hebben mensen grote moeite met de projecten van verschillende landen. Zo hield de Europese Centrale Bank (ECB) vorig jaar een enquête, waarbij het inwoners van de EU vroeg wat ze van de digitale euro vinden. Het resultaat was felle weerstand, wederom omdat het de centrale bank te veel invloed zou geven. Privacyzorgen waren ook toen al een reden om sceptisch te zijn.
Inmiddels is de Europese overheid hard bezig om wetgeving te introduceren, zodat de ECB op een juridisch geaccepteerde manier de hervormde euro mag introduceren. Maar zelfs sommige politici moeten zoeken naar goede redenen waarom de munt überhaupt bestaansrecht zou hebben.