Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Pavel Doerov betaalt miljoenenborg: Telegram-baas mag Frankrijk niet verlaten

Pavel Doerov is op borgtocht vrij, maar mag Frankrijk niet verlaten

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Toncoin stort in na schokkende arrestatie Telegram CEO Pavel Durov

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

Pavel Doerov is op borgtocht vrijgelaten na beschuldigingen door de Franse autoriteiten vanwege zijn rol als topman van berichtendienst Telegram. Na het betalen van een borgsom van 5 miljoen euro is hij vrijgelaten en geplaatst onder gerechtelijk toezicht. Hij mag Frankrijk niet verlaten.

Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat
Ripple-oprichter veroorzaakt ophef met keuze voor presidentskandidaat

Arrestatie Telegram-baas Doerov

Doerov werd op 24 augustus gearresteerd op een luchthaven ten noorden van Parijs. De autoriteiten verlengden zijn hechtenis tot 28 augustus, toen werd besloten hem onder voorwaarden vrij te laten. De beschuldigingen tegen Doerov zijn onderdeel van een gerechtelijk onderzoek dat in juli begon.

De aanklagers vinden dat Doerov te weinig doet om illegale activiteiten op zijn platform tegen te gaan. Zo is hij in de ogen van de aanklagers medeplichtig aan zaken als internetfraude, drugshandel, terrorisme, verspreiding van ontwrichtende desinformatie en kindermisbruik. Daarnaast wordt hij verdacht van weigering om informatie te verstrekken aan autoriteiten.

In een andere zaak zou Doerov in Zwitserland geconfronteerd zijn geweest met beschuldigingen van kindermisbruik, die losstaan van de Franse zaak. Hij zou de jongste zoon van zijn ex-vrouw Irina Bolgar meerdere malen fysiek hebben misbruikt.

Advertentie

Telegram populair, ook onder criminelen en terroristen

Telegram is een berichtenapp met een sterke focus op privacy en versleutelde communicatie. Zo wordt het gebruikt onder activisten en geeft het in Rusland politieke dissidenten een stem, maar geeft het ook ruim baan aan criminelen, terroristen en aanhangers van Poetin. Ook wordt de app gebruikt door individuele divisies van het Oekraïense en Russische leger voor verslaglegging van het slagveld aan het front.

Doerov staat achter dit gebruik van zijn app Telegram en ziet zijn berichtendienst als een communicatiemiddel waarmee iedereen mag communiceren ongeacht de inhoud. Onderscheid tussen goed en kwaad wil Doerov niet maken. Hij blijft principieel achter zijn visie staan, een houding die hem nu in juridische problemen heeft gebracht.

Veel verdedigers van Doerov bekritiseren de Franse autoriteiten voor zijn arrestatie en noemen het een aanval op de vrijheid van meningsuiting en een daad van politiek censuur. Sommigen vrezen dat deze zaak een precedent zou kunnen scheppen voor andere sociale media-giganten, zoals Mark Zuckerberg van Meta of Elon Musk van X, om verantwoordelijk te worden gehouden voor illegale activiteiten die door gebruikers op hun platforms worden uitgevoerd.

De Franse president Emmanuel Macron ontkende dat de arrestatie van Doerov politiek gemotiveerd was, maar er blijven nog steeds veel vragen onbeantwoord na de vier dagen durende hechtenis van de Telegram-oprichter.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie