Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Overheden moeten Bitcoin belasten of verbieden, zegt Federal Reserve

De centrale bank ziet BTC belasting als een oplossing voor tekorten

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin op scherp: waarom komende woensdag en donderdag belangrijk zijn

Foto: Dragon Claws/Shutterstock

De Federeal Reserve Bank (FED) van Minneapolis stelt dat belasting of een verbod op bitcoin ervoor zou kunnen zorgen dat het stelselmatige begrotingstekort van Amerika opgelost kan worden. Volgens hun analyse zou het belasten van digitale valuta’s, zoals bitcoin, veel inkomsten kunnen genereren voor de overheid.

Europese waakhond niet tevreden: crypto-regels moeten nog strenger
Europese waakhond niet tevreden: crypto-regels moeten nog strenger

Begrotingstekort in de VS en crypto

In de Verenigde Staten is het begrotingstekort een steeds groter wordend probleem. Bloomberg schreef hier een uitgebreid artikel over, uitgebracht op 20 oktober. Hierin stelde Bloomberg dat de stijgende uitgaven aan sociale programma’s, defensie en rentebetalingen op de staatsschuld zorgt voor een groter begrotingstekort. Dit probleem wordt verergerd door de langzamere groei van overheidsinkomsten. Daarom wordt er nu gezocht naar oplossingen voor dit begrotingstekort, om toekomstige economische problemen te voorkomen.

Omdat de crypto markt de afgelopen jaren behoorlijk is gegroeid en er hierdoor veel meer kapitaal in omloop is zou het volgens de FED een oplossing kunnen zijn. Daarnaast geeft de FED aan dat controle op deze digitale activa belastingontduiking kan verminderen. Dit zou indirect ook bijdragen aan het dichten van het begrotingstekort. Critici van dit voorstel wijzen erop dat het voorstel van de FED ook negatieve economische gevolgen kan hebben. Eerder schreef Crypto Insiders al over mogelijke kapitaalvluchten en verlies van innovatie binnen de fintech-sector. Zoals dat nu in Italië naar verluidt zal gebeuren door het verhogen van de winstbelasting op bitcoin van 23% naar 40%.

Volgens het artikel van de FED zorgt bitcoin voor een ‘’evenwichtige begrotingsval’’, een alternatieve staat waarin de overheid gedwongen wordt haar budget in evenwicht te brengen. De FED schreef: ‘’Een wettelijk verbod tegen bitcoin kan de unieke implementatie van permanente primaire tekorten herstellen, en dat kan ook met een belasting op bitcoin.’’

De Europese Unie ook bezig met meer aandacht op crypto

Matthew Sigel, Head of Research naar digitale activa bij VanEck, gaf commentaar op het artikel en zei dat de Federal Reserve van Minneapolis zich bij de Europese Centrale Bank heeft aangesloten bij haar aanval op bitcoin. Hier voegde hij aan toe dat de FED: ‘’Fantaseert over een wettelijk verbod en extra belastingen op bitcoin om ervoor te zorgen dat de overheidsschuld de enige risicovrije zekerheid blijft.

Hiermee verwijst Sigel naar de aanval van de Europese Unie naar bitcoin, daarover is meer te lezen in dit artikel. De totale nationale schuld van de Verenigde Staten is inmiddels opgelopen tot $35,7 biljoen. In een zeer korte tijd van een paar jaar is de schuld exponentieel gegroeid. Dit terwijl het primaire tekort, de jaarlijkse kloof tussen overheidsuitgaven en belastinginkomsten, ongeveer $1.8 biljoen is.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: 'oppassen'
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: ‘oppassen’
Nederlandse bitcoinbeurs sluit de deuren en doet overstap
Nederlandse bitcoinbeurs sluit de deuren en doet overstap
Bitcoin komt naar Cardano: toegang tot €1,23 biljoen vrijgemaakt
Bitcoin komt naar Cardano: toegang tot €1,23 biljoen vrijgemaakt
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Nederland wil verscherpt crypto-toezicht: Fiscus krijgt meer macht
Ripple-CEO bekent cruciale fout met toezichthouders in XRP-zaak
Ripple-CEO bekent cruciale fout met toezichthouders in XRP-zaak
europa-VS-bitcoin-ETF's
Europa wordt de op één na grootste crypto-economie ter wereld 
Advertentie