Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Opvallend: VS krabbelen terug, Hamas gebruikt niet alleen crypto

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Opvallend: VS krabbelen terug, Hamas gebruikt niet alleen crypto

Foto: S.M.Naeem/Shutterstock

Onlangs viel de Palestijnse terrorismeorganisatie Hamas Israël binnen na een enorme raketaanval. De Israëlische crypto-industrie reageerde snel door een humanitair hulpfonds op te zetten, waar je cryptocurrencies naar toe kon zenden. Helaas is niet alle humanitaire hulp zo goedaardig. De Amerikaanse overheid waarschuwt financiële instituten voor de financiële bezigheden van Hamas. Het zou zichzelf onder andere financieren met behulp van neppe goede doelen.

Cryptohandelaren gokken: Harris en Trump weer nek aan nek
Cryptohandelaren gokken: Harris en Trump weer nek aan nek

Druk op crypto-industrie door Hamas

De terroristische organisatie zou sinds het begin van het conflict op 7 oktober al meer dan duizend Israëlische burgers hebben gedood, verwond of gevangengenomen. Helaas schaadde Hamas ook de reputatie van de crypto-industrie, want het heeft de aanvallen namelijk voor een deel bekostigd met crypto. Naar schatting heeft het al minimaal 41 miljoen dollar opgehaald met crypto.

Toch zit de Israëlische wetshandhaving niet stil, vlak hierna rolde het bijna 200 accounts op Binance van Hamas-leden op. Ook kondigde Tether aan 32 adressen met USDT te hebben bevroren op bevel van overheden.

Door het feit dat Hamas gebruikmaakt van crypto zijn alle alarmbellen bij de overheid van de Verenigde Staten afgegaan. Het parlement trok een vergeten wetsvoorstel weer boven tafel, die de regels voor Amerikaanse crypto-bedrijven veel strenger moet maken. Het plan moet terrorismefinanciering de kop in drukken. Tegenstanders van het voorstel zijn bang dat het de Amerikaanse crypto-industrie uit zou roeien.

Advertisement

Overheid VS waarschuwt voor neppe hulpfondsen

Gelukkig voor de crypto-sector weten we nu ook dat Hamas niet alleen maar gebruikmaakt van crypto voor zijn financiering. Het overgrote deel zou het via andere manieren krijgen, waaronder via het traditionele financiële systeem.

In een aan de financiële sector gerichte brief roept het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) op tot voorzichtigheid. Hamas zou naast crypto-donaties zes andere tactieken gebruiken om geld binnen te slepen.

Zo zou het neppe goede doelen opzetten en het opgehaalde geld gebruiken voor zijn eigen doeleinden, de lokale bevolking afpersen en de lokale handel en geldstromen beïnvloeden. Het zou zelfs het geld afkomstig van echte goede doelen omleiden. Ook erkent FinCEN dat er financiële steun uit Iran komt en dat naast crypto het traditionele bankensysteem gebruikt wordt.

Verder geeft de beleidsmaker banken en andere financiële bedrijven een aantal tips voor hoe ze illegale transacties kunnen herkennen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie