Foto: S.M.Naeem/Shutterstock
Onlangs viel de Palestijnse terrorismeorganisatie Hamas Israël binnen na een enorme raketaanval. De Israëlische crypto-industrie reageerde snel door een humanitair hulpfonds op te zetten, waar je cryptocurrencies naar toe kon zenden. Helaas is niet alle humanitaire hulp zo goedaardig. De Amerikaanse overheid waarschuwt financiële instituten voor de financiële bezigheden van Hamas. Het zou zichzelf onder andere financieren met behulp van neppe goede doelen.
Druk op crypto-industrie door Hamas
De terroristische organisatie zou sinds het begin van het conflict op 7 oktober al meer dan duizend Israëlische burgers hebben gedood, verwond of gevangengenomen. Helaas schaadde Hamas ook de reputatie van de crypto-industrie, want het heeft de aanvallen namelijk voor een deel bekostigd met crypto. Naar schatting heeft het al minimaal 41 miljoen dollar opgehaald met crypto.
Toch zit de Israëlische wetshandhaving niet stil, vlak hierna rolde het bijna 200 accounts op Binance van Hamas-leden op. Ook kondigde Tether aan 32 adressen met USDT te hebben bevroren op bevel van overheden.
Door het feit dat Hamas gebruikmaakt van crypto zijn alle alarmbellen bij de overheid van de Verenigde Staten afgegaan. Het parlement trok een vergeten wetsvoorstel weer boven tafel, die de regels voor Amerikaanse crypto-bedrijven veel strenger moet maken. Het plan moet terrorismefinanciering de kop in drukken. Tegenstanders van het voorstel zijn bang dat het de Amerikaanse crypto-industrie uit zou roeien.
Overheid VS waarschuwt voor neppe hulpfondsen
Gelukkig voor de crypto-sector weten we nu ook dat Hamas niet alleen maar gebruikmaakt van crypto voor zijn financiering. Het overgrote deel zou het via andere manieren krijgen, waaronder via het traditionele financiële systeem.
In een aan de financiële sector gerichte brief roept het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) op tot voorzichtigheid. Hamas zou naast crypto-donaties zes andere tactieken gebruiken om geld binnen te slepen.
Zo zou het neppe goede doelen opzetten en het opgehaalde geld gebruiken voor zijn eigen doeleinden, de lokale bevolking afpersen en de lokale handel en geldstromen beïnvloeden. Het zou zelfs het geld afkomstig van echte goede doelen omleiden. Ook erkent FinCEN dat er financiële steun uit Iran komt en dat naast crypto het traditionele bankensysteem gebruikt wordt.
Verder geeft de beleidsmaker banken en andere financiële bedrijven een aantal tips voor hoe ze illegale transacties kunnen herkennen.