Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
2 min. leestijd

‘Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt’, zegt voorzitter crypto-waakhond

De anti-crypto voorzitter van de Amerikaanse SEC slaat weer toe

Bitcoin-BTC
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt', zegt voorzitter crypto-waakhond

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

Gary Gensler, de huidige voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), staat bekend om zijn strenge aanpak tegen crypto en zijn haatdragende opmerkingen richting de sector. Tijdens een toespraak aan een rechtsschool sloeg Gensler weer toe, waarbij hij zei dat het onwaarschijnlijk is dat bitcoin (BTC) of andere cryptocurrencies als valuta gebruikt zullen gaan worden.

EU dwingt crypto-bedrijven tot massale screening gebruikers
EU dwingt crypto-bedrijven tot massale screening gebruikers

Toespraak van Gary Gensler

De voorzitter van de Amerikaanse SEC hield afgelopen woensdag een toespraak op een evenement aan de NYU School of Law in Manhattan. Tijdens deze toespraak werd hem gevraagd naar de waarde van cryptocurrency voor haar gebruikers als deze volledig in de regelgeving zou worden opgenomen.

Gensler reageerde hierop dat de SEC ‘verdienstenneutraal’ is. Volgens hem zullen de investeerders beslissen, ‘door middel van openbaarmakingen’ of er een nut is voor een bepaalde cryptocurrency. Hierna vervolgde hij:

“Maar ik heb dit soort dingen wel geleerd aan het MIT, enzovoort, dus ik ga dit gewoon zeggen: deze debatten gaan letterlijk terug naar Plato en Aristoteles. Dit is 3000 jaar geschiedenis. Honderden grote naties, duizenden natiestaten, we hebben de neiging om één munteenheid per geografische economische staat te hebben.”

Advertentie

‘Onwaarschijnlijk dat dit spul een valuta wordt’

Gensler vervolgt zijn statement met dat we zelfs de neiging hebben om geen bimetallisme te hebben, een principe waarbij meerdere factoren de waarde van een valuta bepalen, zoals goud en zilver in plaats van alleen goud. Hierbij citeerde hij de wet van Gresham, die stelt dat ‘slecht geld het goede verdrijft’, waar hij aan toevoegde dat landen doorgaans slechts één enkele valuta willen:

“Je wilt één munteenheid omdat het een waarde opslag, een ruilmiddel en een rekeneenheid is. Het heeft alle economische werkingen van een netwerk. Het is dus onwaarschijnlijk dat dit spul een valuta zal worden. Het zal haar waarde moeten laten zien door openbaarmaking, door gebruik. Op dezelfde manier waarop je een keuze maakt uit de duizenden effecten die op de beurs genoteerd staan.”

Op die manier citeert Gensler opnieuw de manier waarop hij vindt dat de SEC crypto mag reguleren: als effecten. In eerder cryptonieuws lieten we al weten hoe het beleid van Gensler bekritiseerd werd. Het lijkt erop dat deze mentaliteit de basis vormt van de kritiek op Gensler en zijn aanpak.

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Advertentie