Foto: RomanR/Shutterstock
De financiële waakhond in de Verenigde Staten, de Securities and Exchange Commission (SEC), maakt het al een tijdje lastig voor Amerikaanse bedrijven uit de crypto industrie. Als gevolg van de onduidelijkheid wat betreft de crypto-regulering en de vijandige aanpak van de SEC, overwegen veel bedrijven om te vertrekken uit de VS.
Momenteel lijkt de Europese Unie dan ook uit te lopen ten opzichte van de Verenigde Staten als het gaat om de ontwikkeling van Web3, aangezien het Europese Parlement onlangs nog een grote stap zette richting een duidelijk wetgevend kader over crypto met het aannemen van de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCa) wetgeving.
Crypto regulatie in VK
Vorige week kon je in het crypto nieuws lezen dat de Britse financiële waakhond, the Financial Conduct Authority (FCA), had aangegeven samen te willen werken met crypto bedrijven voor de ontwikkeling van crypto-regelgeving voor het VK. De staatssecretaris van het Britse Ministerie van Financiën liet onlangs tevens weten dat het VK binnen twaalf maanden de nieuwe regels wil hebben ingevoerd.
Polygon Labs, het bedrijf achter Polygon (MATIC), liet maandag weten dat het ‘’ongelooflijk aangemoedigd’’ was om te zien dat het VK stappen onderneemt om de industrie te reguleren.
In februari zocht de Britse HM Treasury – de arm van de Britse regering die financiële regelgeving vaststelt – naar reacties op de Consultation & Call for Evidence over een toekomstig regelgevingsregime voor crypto activa. De Chief Policy Officer van Polygon Labs, Rebecca Rettig, zei op Twitter dat de consultatie van het VK ‘’uitstekend’’ was.
Brian Quintenz, head of policy bij a16z, de op crypto-gerichte divisie van VC-gigant Andreessen Horrowitz, zei maandag tevens op Twitter dat ze ‘’enthousiast de Britse aanpak voor een proportioneel, wendbaar en flexibel regime omarmen’’. Volgens az16 is de Amerikaanse aanpak niet iets dat het VK zou moeten overwegen.
Amerikaanse strijd tegen crypto
Na de ineenstorting van FTX in november zitten Amerikaanse toezichthouders, en met name de SEC, agressief grote bedrijven binnen de crypto-sector op de hielen. De SEC is onder andere achter grote crypto exchanges als Kraken, Bittrex en Coinbase aangegaan wegens de vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten.
Niet iedereen is blij met dit harde optreden van de SEC: vooral Republikeinse politici denken dat regelgevers ervoor zorgen dat de opkomende technologie naar het buitenland gedreven wordt. Als dat het geval is, lijkt het VK klaar om crypto bedrijven te verwelkomen.