Foto: robert coolen/Shutterstock
Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 64 maanden geëist voor de 29-jarige Alexey Pertsev. Hij is een ontwikkelaar die aan Tornado Cash werkte, een privacygerichte decentrale applicatie die op het Ethereum-netwerk draait. Dat schrijft CoinDesk. Eerder kwam de Rus in het nieuws naar voren toen hij opgepakt werd voor mogelijke criminele activiteiten.
Rus aangeklaagd in Nederland voor crypto-miljardenzaak
Gisteren en vandaag moest Pertsev in ‘s-Hertogenbosch terechtstaan voor aantijgingen van witwassen van 1.2 miljard dollar. Daarvoor heeft hij al meerdere maanden in de gevangenis doorgebracht in afwachting van zijn tweedaagse proces. De rechter zal het vonnis uitspreken op 14 mei, zo meldde de rechtbank.
Tornado Cash is een dienst voor crypto die is ontworpen om de oorsprong van cryptotransacties te verbergen. Met behulp van deze dienst worden cryptomunten ‘gemixt’, waardoor het moeilijk wordt om ze terug te traceren door een regulerende instantie of andere partijen.
De zaak heeft betrekking op betrokkenheid van Pertsev bij witwasactiviteiten door middel van de Tornado Cash-applicatie. De Nederlandse autoriteiten hebben de aanklacht ingediend op basis van het gebruik van deze privacytool voor illegale doeleinden.
Daarbij benadrukken zij dat dergelijke technologieën misbruikt zijn voor het verbergen van criminele activiteiten zoals het witwassen van geld. In de aanklacht staat dat Pertsev tussen 9 juli 2019 en 10 augustus 2022 “een gewoonte maakte van het plegen van witwassen van geld.”
Witwaspraktijken reiken verder dan de Nederlandse grens
In augustus 2022 werd Pertsev gearresteerd en gevangengezet, maar werd pas in april 2023 vrijgelaten in afwachting van zijn rechtszaak. Tegen juni 2022 had Tornado Cash al de aandacht getrokken van het Financial Advanced Cyber Team (FACT), een onderdeel van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), dat een onderzoek startte.
Hackers maakten maar al te graag gebruik van de anonimiteit van Tornado Cash. Koraanse hackersgroep Lazarus heeft volgens een Amerikaanse onderzoek naar verluidt $450 miljoen witgewassen door middel van de applicatie. Het Britse blockchainbedrijf Elliptic meldde niet veel later dat diezelfde criminelen nog eens $12 miljoen door het platform heen heeft gehaald.
De uitspraak in de zaak tegen Pertsev zal waarschijnlijk belangrijke precedenten scheppen voor toekomstige rechtszaken met betrekking tot privacygerichte cryptoprojecten. Het kan de koers bepalen voor hoe overheden wereldwijd omgaan met vergelijkbare technologieën en de mensen erachter.
De zaak tegen Pertsev is controversieel. Dat komt omdat een crypto-mixer op zichzelf niet per se illegaal is omdat er ook niet-illegale dingen mee gedaan kunnen worden. Volgens sommigen is de aanklacht tegen Pertsev dan ook onterecht, omdat hij enkel aan de software zelf werkte.