Max Duiker Max Duiker
2 min. leestijd

Noord-Koreaanse hackers slaan toe met nieuwe malware

Noord-Koreaanse hackers slaan toe met nieuwe malware

Foto: Maxim Tupikov/Shutterstock

Noord-Koreaanse hackers hebben onlangs nieuwe malware genaamd ‘Durian’ ingezet om aanvallen uit te voeren op meerdere Zuid-Koreaanse cryptobedrijven. Uit een dreigingsrapport van Kaspersky blijkt dat ten minste twee Zuid-Koreaanse cryptobedrijven zijn getroffen, maar de daadwerkelijke hoeveelheid ligt waarschijnlijk hoger.

Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X

Gebruik van legitieme software programma’s

De Noord-Koreaanse hackers zijn verbonden aan de staatsgesteunde hackersgroep Kimsuky. De aanvallen zijn bijzonder zorgwekkend vanwege hun hardnekkigheid en het gebruik van legitieme beveiligingssoftware die specifiek wordt gebruikt door Zuid-Koreaanse cryptobedrijven.

De Durian malware bevat uitgebreide functies, waardoor een herhaaldelijke stroom van malware wordt verspreid. Deze malware maakt het uitvoeren van opdrachten, het downloaden van extra bestanden en het binnendringen van bestanden mogelijk.

Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van een zogenaamde backdoor genaamd ‘AppleSeed.’ Ook gebruikt de hackersgroep het hulpmiddel LazyLoad en andere (legitieme) programma’s zoals Chrome Remote Desktop.

Opmerkelijk is dat LazyLoad ook wordt gebruikt door Andariel, een subgroep binnen de beruchte Noord-Koreaanse Lazarus Group. Of dit neerkomt op toeval of dat er een vorm van samenwerking tussen de twee groepen bestaat, is niet bekend.

Advertisement

Miljarden dollars aan gestolen cryptotegoeden

Sinds de opkomst in 2009 heeft Lazarus zich gevestigd als een van de meest beruchte hackersgroepen binnen de cryptosector. ZachXBT (een onafhankelijke blockchain detective en Twitter-beroemdheid) onthulde op 29 april dat de Lazarus Group tussen 2020 en 2023 meer dan 200 miljoen dollar heeft witgewassen.

De Lazarus Group wordt daarnaast beschuldigd van het stelen van meer dan 3 miljard dollar aan cryptotegoeden in de zes jaar voorafgaand aan 2023. Alleen al in het jaar 2023, heeft Lazarus meer dan 17%, dat neerkomt op iets meer dan 309 miljoen dollar, van de totale gestolen cryptotegoeden voor hun rekening genomen.

In datzelfde jaar is er volgens een rapport van Immunefi dat dateert van 28 december voor meer dan 1,8 miljard dollar aan crypto verloren gegaan door hacks en exploits.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie