Foto: Ink Drop/Shutterstock
Een van de voornaamste kanshebbers op het Nigeriaanse presidentschap heeft grootse plannen om het werkloosheidsprobleem van het Afrikaanse land aan te pakken. In een TV uitzending belooft Adewole Adebayo met behulp van verschillende technologieën, waaronder blockchain en cryptocurrencies, tot wel 30 miljoen nieuwe banen te verschaffen. Dat is bijna twee keer het aantal inwoners van ons Nederland.
Miljoenen nieuwe crypto banen
Het werkloosheidsprobleem is de laatste jaren een steeds prominenter probleem in het West-Afrikaanse land. Volgens Adebayo zou hij als president dit probleem op kunnen lossen door samen te werken met bedrijven in de crypto sector.
“We hebben ontdekt dat we 10 tot 30 miljoen banen kunnen creëren. Dit kunnen we doen door samen te werken met 2000 nationale [crypto] bedrijven.”
Adebayo’s focus op crypto lijkt naast een praktische keuze ook zeer gunstig uit te kunnen pakken in de race naar het presidentschap. De Nigeriaanse populatie is namelijk al redelijk positief als het gaat om het gebruik van crypto.
Een onderzoek van crypto exchange KuCoin toonde eerder dit jaar aan dat meer dan 30 miljoen Nigerianen gebruik maken van cryptomunten. Dit is 35 procent van de mensen in de leeftijdscategorie 18 tot 65. Volgens het onderzoek was de reden voor de populariteit van crypto het gebrek aan financiële mogelijkheden in veel delen van het land.
Nigeria focust op crypto als bitcoin
Daarnaast wordt ook Nigeria niet gespaard door de om zich heen grijpende globale inflatiestijging. De Nigeriaanse inflatie is dit jaar de 20% gepasseerd, en veel Nigerianen wisselen maar al te graag hun Nairas in voor bitcoin (BTC) en stablecoins.
Een ander onderzoek van Chainalysis plaatste Nigeria op de 11e plek wat betreft globale cryptoadoptie. Daarmee loopt Nigeria voorop in deze categorie op het Afrikaanse continent. Het Afrikaanse land is een van de weinige landen dat al een eigen central bank digital currency (CBDC) lanceerde. Sinds oktober 2021 is de eNaira, de digitale versie van de Naira, een wettelijk betaalmiddel in Nigeria. Ook de Bahama’s lanceerden al een eigen digitaal betaalmiddel.