Kevin Schijven Kevin Schijven
2 min. leestijd

Nigeria heft crypto verbod op

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nigeria levanta la prohibición de las criptomonedas

Foto: Trismegist san/Shutterstock

Nigeria heeft besloten om het verbod op crypto-handel grotendeels op te heffen, vooral voor bedrijven en financiële instellingen.

Na twee jaar van strikte regelgeving heeft de Centrale Bank van Nigeria (CBN) de regels omtrent crypto als bitcoin (BTC) flink versoepeld.

Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen

Nieuwe crypto richtlijnen voor financiële instellingen

Twee jaar geleden legde de Centrale Bank van het West-Afrikaanse land een verbod op transacties met cryptovaluta op voor banken en financiële instellingen.

Nu heeft de CBN besloten om het verbod weer op te heffen en nieuwe richtlijnen in te voeren omtrent crypto voor banken, financiële instellingen en zogeheten activadienstverleners (VASPs).

De nieuwe richtlijnen zijn bedoeld om minimale normen en vereisten vast te stellen in de relatie tussen crypto-bedrijven als VASPs en banken.

Dat betekent dat banken en financiële instellingen voortaan weer rekeningen mogen openen en beheren voor cryptobedrijven. De richtlijnen beschrijven hoe banken rekeningen voor VASP’s kunnen openen en beheren, met inachtneming van de gestelde normen.

Hiermee wordt het verbod echter niet geheel opgeheven. Banken en financiële instellingen mogen zelf nog steeds niet in crypto handelen, het bezitten of transacties ermee uitvoeren via hun eigen accounts.

Ook moeten crypto-bedrijven zich voortaan eerst inschrijven bij de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder van het land.

Advertentie

Nigeria ligt al voorop in crypto adoptie

De versoepeling van de regelgeving in Nigeria is een grote en belangrijke stap voor crypto. Nigeria ligt namelijk ver voorop in de adoptie van crypto.

Crypto was, ondanks het verbod, alleen maar toegenomen in populariteit in Nigeria. In 2022 bleek in een onderzoek dat maar liefst 35% van de bevolking in crypto belegt.

Dit weerspiegelt een wereldwijde trend waarbij steeds meer landen streven naar een evenwicht tussen het beheersen van risico’s van crypto en het benutten van de voordelen ervan.

Crypto is zeer populair, maar wordt vooral via zogeheten peer-to-peer (P2P) handelsdiensten verhandeld om financiële regulering te vermijden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Advertentie