De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op maandag in een persbericht een raamwerk ter regulatie van digitale betalingen aangekondigd. Cryptocurrencies, stablecoins en andere digitale betalings tokens zullen hier binnen vallen. Het lijkt er dus op dat er eindelijk een uniforme Europese regulatie van de wereld van digitale activa aan zit te komen.
Crypto regulatie
Het nieuwe Payment Instruments, Schemes and Arrangements (PISA) raamwerk dat werd aangekondigd door de centrale bank is bedoeld om het huidige regulerende systeem te vervangen. Het systeem dat hiervoor in de plaats komt zal als doel hebben om onder meer het digitale betalingsverkeer van bedrijven onder ogen te krijgen.
Het komt daarom niet als een verrassing dat zowel cryptocurrencies als stablecoins een belangrijk onderdeel zullen vormen van dit vernieuwde PISA raamwerk.
“Het PISA raamwerk zal ook crypto-activa gerelateerde diensten omvatten, zoals het accepteren van crypto-activa door handelaren binnen een card-payment stelsel en de optie om met crypto-activa te betalen, te zenden of te versturen via een elektronische wallet.”
Volgens een topman van de ECB, Fabio Panetta, was de stap om de regulatie van de Europese crypto industrie op de schop te nemen een logische. Volgens Panetta zorgde de bijna exponentiële groei van de innovatieve sector op Europese bodem ervoor dat de ECB praktisch gedwongen werd om deze nieuwe regulerende stappen te ondernemen.
Bedrijven die vallen onder de jurisdictie van de ECB hebben tot november 2022 om zich te gaan houden aan de nieuwe regels van de PISA.
Stablecoins
Vooral de stablecoin markt is een doorn in het oog voor de ECB. Al langere tijd zijn lidstaten van de Europese Unie huiverig voor de mogelijke gevolgen van een alsmaar groeiende stablecoin markt. In september van 2020 vroegen ministers van onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië aan de ECB om voor eens en altijd de stablecoin markt te reguleren.
Volgens deze landen zouden stablecoins niet mogen bestaan op Europees grondgebied voordat de sector voldoet aan alle regulerende eisen.
Niet alleen Europa maakt zich grote zorgen over stablecoins. Ook de Verenigde Staten is al langer van plan om in de nabije toekomst vergaande regulatie van deze soort cryptocurrencies door te voeren.