Foto: RomanR/Shutterstock
Vorig jaar werd de ontwikkelaar van Tornado Cash (TORN) Alexey Pertsev opgepakt in Nederland. Alhoewel hij inmiddels op vrije voet is, loopt zijn rechtszaak nog. Hij wordt beschuldigd van witwaspraktijken, maar er is een positieve wending in de zaak.
De Rus heeft namelijk toestemming gekregen van de rechter om blockchain-analysebedrijf Chainalysis te ondervragen. Hij hoopt hiermee te kunnen bewijzen via on-chain data dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan witwassen.
De rechtszaak tegen Pertsev en het onderzoek rond de privacytool van Tornado Cash hebben aanzienlijke implicaties voor de crypto gemeenschap. Voorstanders van privacy houden de procedure nauw in de gaten.
De beschuldigingen
De in Rusland geboren Pertsev werd in augustus 2022 aangehouden door de Nederlandse fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst. Hij wordt ervan verdacht geld wit te wassen via Tornado Cash, een op Ethereum (ETH) gebaseerde gedecentraliseerde crypto mixer. Tornado Cash stelt gebruikers in staat hun cryptocurrencies samen te voegen en te mixen waardoor hun identiteit en transactiegeschiedenis ontraceerbaar worden. Alexey werd in april van dit jaar tijdelijk vrijgelaten.
Wat houdt de uitspraak in?
Tijdens het proces heeft de rechtbank Pertsev de gelegenheid gegeven om Chainalysis te ondervragen. Hoewel het verhoor schriftelijk zal plaatsvinden, biedt het een cruciale kans voor de Rus om de validiteit en betrouwbaarheid van de gegevens die tegen hem worden gebruikt aan te vechten.
Keith Cheng, de advocaat van Pertsev, heeft zijn onvrede uitgesproken over de argumenten van de FIOD. Cheng wijst op “user agents,” entiteiten die niet bestaan op de Ethereum-blockchain, wat vragen oproept over de juistheid van de beschuldigingen. De gegevens van Chainalysis hebben bijgedragen aan de arrestatie. Chainalysis heeft echter vooralsnog niet gereageerd op de uitspraak.
Tornado Cash blacklisting
Wat de zaak nog ingewikkelder maakte, was dat Tornado Cash vorig jaar op de zwarte lijst van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën werd geplaatst. Amerikaanse toezichthouders beweren dat Tornado Cash sinds de start in 2019 het witwassen van meer dan $7 miljard heeft gefaciliteerd, wat wijst op de betrokkenheid van Noord-Koreaanse aanvallers en andere kwaadwillende actoren.
Recente governance attack
Bij een ander recent incident kreeg de Tornado Cash DAO onlangs te maken met een tegenslag toen er per ongeluk op een kwaadaardig voorstel werd gestemd. Het voorstel bevatte code die pas na de stemming onopgemerkt bleef. Het incident benadrukt maar weer eens de uitdagingen waarmee DAO’s te maken hebben en benadrukt het belang van zorgvuldig onderzoek bij het handhaven van de integriteit van open-source software.