‘Crypto-president’ deed tijdens zijn campagne grote beloftes
Foto: Evan El-Amin/Shutterstock
Op 20 januari neemt Donald Trump het stokje over van Joe Biden als president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde de Republikein om nieuwe cryptowetgeving in te voeren. Toch is het volgens de financiële dienstverlener New York Digital Investment Group (NYDIG) nog even wachten op nieuw beleid van de ‘cryptopresident’.
Nota over de crypto verkiezingsbeloftes van Trump
NYDIG is een financiële dienstverlener gericht op bitcoin (BTC), speciaal voor institutionele beleggers. Greg Cipolaro, hoofd onderzoek bij NYDIG, heeft een uitgebreide nota over de verkiezingsbeloftes van Trump geschreven. Daarin stelt hij dat het invoeren van nieuwe cryptowetgeving veel tijd zal kosten.
“Sommige zaken zijn snel te realiseren, terwijl andere meer tijd vergen”, schrijft Cipolaro. Als voorbeeld noemt hij de nieuwe Bitcoin Act, die is voorgesteld door de Amerikaanse senator Cynthia Lummis. Ze stelt voor om bitcoin als strategische reserve te gebruiken. Dit betekent dat BTC deel uitmaakt van de financiële reserves van de overheid. Het doel is om bitcoin als waardeopslag te benutten en de rol van de VS in de digitale economie te versterken
De Amerikaanse overheid heeft 18,3 miljard dollar aan crypto in beslag genomen. De BTC-reserve zou daaruit voort kunnen komen. Een kanttekening hierbij is dat dit waarschijnlijk geen nieuwe vraag naar BTC creëert. Wel verwacht vermogensbeheerder Van Eck dat een Bitcoin-reserve de Amerikaanse staatsschuld de komende 24 jaar met 35 procent kan verlagen.
Lummis hoopt dat de nieuwe wet binnen 100 dagen na het aantreden van Trump in werking treedt. Die kans is aanwezig, want volgens Cipolaro kan de president de strategische BTC-reserve mogelijk snel invoeren via een Executive Order. Dit betekent dat de ‘commander-in-chief’ een maatregel kan invoeren zonder goedkeuring van het Amerikaanse Congres.
Toch zitten er aan een Executive Order haken en ogen. Cipolaro waarschuwt dat dit decreet mogelijk “minder permanent is” en dat een volgende president het eenvoudig weer kan intrekken.
Hoe lang duurt het invoeren van nieuwe crypto wetgeving?
Het invoeren van nieuwe crypto wetgeving neemt veel tijd in beslag. Zo duurt het benoemen van belangrijke functionarissen erg lang vanwege een uitgebreid bevestigingsproces. Na goedkeuring is het aan de functionarissen om hun teams samen te stellen. Ook deze belangrijke taak is niet binnen één dag voltooid.
Mogelijk moet de nieuwe conservatieve regering compromissen sluiten met de Amerikaanse Senaat. Hoewel de Republikeinen in de meerderheid zijn, is de kans op urenlange debatten groot. Een onderwerp dat waarschijnlijk aan bod komt is de rol van stablecoins. Deze cryptomunten stonden al eerder op de politieke agenda. In 2023 werd nieuwe stablecoin-wetgeving zelfs een ‘game changer’ in de VS genoemd.
Er gebeurt momenteel van alles op het wereldtoneel. De regering Trump krijgt te maken met zaken die mogelijk voorrang hebben op nieuwe cryptowetgeving. Cipolaro schrijft er in de nota het volgende over:
“De uitvoering van deze initiatieven hangt mogelijk af van de prioriteiten. Onderwerpen zoals geopolitieke conflicten, de begroting, het schuldenplafond, de wereldhandel en tarieven worden mogelijk als urgenter beschouwd.”
Toch is er ook een positieve noot. “De inauguratie geeft hoop dat de komende regering haar vele campagnebeloften zal waarmaken”, aldus het hoofd onderzoek van de NYDIG. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op Twitter/X.
Tip van de redactie: Duizenden Nederlanders & Belgen ontvangen gratis bitcoin
Bitcoin maakt een flinke sprong naar de $100.000 – is dit het laatste moment om in te stappen? OKX, een van Nederlands populairste en goedkoopste exchanges, geeft alle Nederlanders en Belgen €20,- gratis bitcoin. De populaire crypto beurs kwam eerder dit jaar naar voren met de goedkoopste handelskosten in Nederland en viert nu feest.
Meld je deze week gratis aan en ontvang jouw gratis bitcoinbonus.
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast