Foto: Juice Verve/Shutterstock
De Europese Unie timmert hard aan de weg wat nieuwe wetgevingen rondom cryptocurrencies en de digitale economie betreft. Zo is de nieuwe MiCA-wetgeving officieel aangenomen en komt er een nieuwe vorm van de euro. Ook komt er een nieuwe wet rondom hoe apparaten die aan het internet verbonden zijn data mogen verzamelen. Hier blijkt een controversiële functie voor blockchains in te zitten.
EU wil door met ‘crypto killswitch’
Op Twitter schrijft Thierry Breton van de Europese Commissie dat beleidsmakers binnen de EU het eens zijn geworden over de ‘Data Act’. Deze moet ervoor zorgen dat de data-economie van de toekomst “open en innovatief blijft, maar op onze voorwaarden,” aldus de Franse commissaris. Vooralsnog gaat het nog om een conceptwet, deze moet nog meerdere keren gecontroleerd worden en langs het Europees Parlement voordat het een officiële wet wordt.
Another deal! 👍👍
⁰Tonight’s agreement on the #DataAct is a milestone in reshaping the digital space.Thanks to the swift work of the EP @delcastillop & the 🇸🇪 Council Presidency, we are on the way of a thriving 🇪🇺 data economy that is innovative & open — on our conditions. pic.twitter.com/vTWUU8xTx9
— Thierry Breton (@ThierryBreton) June 27, 2023
Er is nog geen conceptversie van de wet gepubliceerd, maar CoinDesk heeft van zijn eigen bronnen vernomen dat een deel ging over smart contracts. Met smart contracts is het immers mogelijk om op een decentrale en zelfs geautomatiseerde manier interactie te hebben op blockchains. Ook de EU lijkt langzaam tot de conclusie te komen dat blockchains vermoedelijk onderdeel van de toekomst zullen zijn.
Maar ‘op onze voorwaarden’ houdt in dit geval in dat er een wel erg draconische functie zal worden toegevoegd aan de trukendoos van de overheid, namelijk een ‘killswitch’. De EU vond in 2022 dat geautomatiseerde softwareproducten die data uitwisselen op een veilige manier moeten kunnen worden stopgezet. Dit moet in het smart contract zelf worden verwerkt.
Crypto industrie vind killswitch maar niks
Afgelopen maart werd het eerste wetsvoorstel dat betrekking had op smart contracts onthuld. De crypto-industrie vond het een vergaande maatregel die de principes van blockchain negeert en de decentrale aard te boven gaat.
Het lijkt erop dat ontwikkelaars zelf via de wet verplicht zullen zijn om softwarematige aanpassingen te doen. Volgens critici zal het onmogelijk zijn om hieraan te voldoen, omdat het erg ingewikkeld is. Maar volgens de Europese Commissie hoeft de industrie zich helemaal nergens zorgen over te maken. Bestaande smart contracts zonder deze killswitches zullen gewoon legaal blijven.