Foto: OlegRi/Shutterstock
Singapore maakt zich zorgen over de potentiële connectie tussen crypto en terrorismefinanciering. Toch blijkt na onderzoek dat cash geld hier de grotere boosdoener is. Het gaat om een intern onderzoek naar landelijke terreurdreigingen. Dat onderzoek heeft aangetoond dat terrorisme vele malen meer afhankelijk is van cash geld dan van crypto.
Verhoogde terrorismedreiging door cash geld, niet crypto
Op 25 juli bracht Singapore het Terrorism Threat Assessment Rapport 2024 naar buiten. Het rapport toont als eerst aan dat er sprake is van een verhoogde terrorismedreiging. Dat moet volgens het Aziatische land alles te maken hebben met de wereldwijde instabiliteit.
Het rapport werd uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De afdeling Binnenlandse Veiligheid was eigenaar van dit project. Zij constateerde dat crypto wel een grotere rol is gaan spelen in het criminele netwerk. Voornamelijk om fondsen te werven voor terroristische activiteiten. Singapore werkt samen met internationale partners om de strijd tegen financiële criminaliteit te versterken. Door middel van gedeelde kennis en middelen probeert de overheid de weerbaarheid tegen bedreigingen zoals witwassen en terrorismefinanciering te vergroten.
De islamitische terreurgroepen waren het populairst wat betreft fondsenwerving, concludeerde de regering. Toch staat crypto hier niet centraal. De Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) krijgt het overgrote deel van hun financiering door middel van cash geld.
“Hoewel er steeds meer gebruik wordt gemaakt van cryptocurrencies, blijven geldkoeriers en informele waardeoverdrachtsystemen (hawala) de belangrijkste middelen voor financiële transacties door ISIS en zijn filialen”, is in het rapport te lezen.
Hamas en ISIS vormen dreiging voor Singapore
Overschrijvingen via financiële instellingen, geldtransactiekantoren en geldkoeriers blijven de eerste keuze voor terroristische organisaties om aan kapitaal te komen. De grootste dreiging lijkt nog altijd te komen van terreurgroep Hamas. Ondanks dat lijkt er nu geen sprake te zijn van een direct gevaar, laat de staat van Singapore weten.
De Singaporese autoriteiten richten zich op het creëren van een evenwicht tussen het bevorderen van economische groei en het waarborgen van nationale veiligheid. Er worden maatregelen genomen om financiële instellingen te verplichten verdachte transacties te melden. Daar bleek onlangs nog sprake van te zijn geweest. Zo kwam uit het rapport dat er in de Filippijnen een pro-ISIS mediagroep actief is die in februari geld probeerde in te zamelen. Zij deelde een poster waarin werd gevraagd crypto te doneren om mujahideen (vechters) te ondersteunen.
Mede daarom liet het Ministerie weten dat het financieren van terrorisme absoluut een misdaad is. Sindsdien het jaar 2015 zijn er in totaal 13 mensen veroordeeld voor de zojuist genoemde daad.