Gisterenavond deed persbureau Reuters plotseling melding van een nieuw verbod op crypto als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) in China:
China banned financial institutions and payment companies from providing services related to cryptocurrency transactions and warned investors against speculative crypto trading https://t.co/6qql84uRe8 pic.twitter.com/CtOei8NuAq
— Reuters (@Reuters) May 19, 2021
Het verhaal werd snel verspreid op Twitter en droeg vervolgens wellicht bij aan de reeds bestaande paniek op de markt. Deze paniek zorgde dat bitcoin vanochtend onder $40.000 daalde en ether onder $3.000.
Er was alleen helemaal niets van waar. China heeft geen nieuw verbod doorgevoerd, maar drie toezichthoudende organisaties brachten gisteren gezamenlijk een statement naar buiten waarin regelgeving uit 2017 werd herhaald.
“Onlangs zijn de prijzen van cryptovaluta’s omhooggeschoten en gekelderd, en de speculatieve handel in cryptovaluta is teruggekeerd, waardoor de veiligheid van de eigendommen van mensen ernstig wordt geschonden en de normale economische en financiële orde wordt verstoord.”
Aldus de National Internet Finance Association of China (NIFA), de China Banking Association (CBA) en de Payment and Clearing Association of China (PCAC). De drie organisaties meldden gisterenavond aan hun leden dat financiële instellingen niet met crypto moeten bezighouden:
“Financiële instellingen en betalingsinstellingen verlenen geen verzekeringsdiensten die betrekking hebben op virtuele valuta, noch bieden zij direct of indirect crypto-gerelateerde diensten aan voor hun klanten. Daaronder valt crypto-gerelateerde handel, bewaring, kredietverlening en afwikkeling; het aanvaarden van virtuele valuta als een betalingstool en virtuele valuta uitwisselen met de renminbi.”
China voerde in 2017 een verbod op initial coin offerings (ICO’s) in. Het verbod bevatte toen dezelfde vereiste als de bovenstaande; financiële instellingen en betaaldiensten mogen niet direct met crypto bezighouden. De statement is dus een herhaling van dit verbod. Toch heeft de fear, uncertainty & doubt (FUD) al zijn werk gedaan. In 2017 zorgde het nieuws ook voor een dip in de prijzen, maar de koersen schoten daarna alsnog hard omhoog.