Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

Nederlandse verdachte in crypto-miljoenenzaak zit langer vast

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse verdachte in crypto-miljoenenzaak zit langer vast

Foto: Dutchmen Photography/Shutterstock

De Nederlandse justitie heeft serieuze zorgen over het mogelijke vluchtgevaar van een verdachte in een omvangrijke cryptozaak. De verdachte wordt beschuldigd van grootschalige fraude ten waarde van anderhalf miljoen euro, waarbij tientallen investeerders zijn gedupeerd. Justitie vreest dat hij bij vrijlating zal proberen te vluchten, wat de vervolging aanzienlijk zou bemoeilijken.

SEC jaagt cryptobedrijven op met 3000% meer handhavingsacties in 2024
SEC jaagt cryptobedrijven op met 3000% meer handhavingsacties in 2024

Justitie vreest vluchtgevaar voor 1,5 miljoen euro

De verdachte, wiens identiteit wordt beperkt tot L. van 40 jaar, wordt beschuldigd van grootschalige fraude en verduistering in de wereld van crypto. De zaak heeft aanzienlijke financiële schade aangericht bij minimaal 65 investeerders die zijn getroffen. L. verdiende hier zelf een bedrag van circa 1,5 miljoen euro aan. De verdachte wordt gezien als het brein achter een complex netwerk dat zich bezighield met illegale cryptotransacties.

De man, afkomstig uit Papendrecht, wordt momenteel in Nederland vastgehouden voor de angst dat hij zal vluchten naar Dubai. De Nederlander geeft aan terug te willen naar huis omdat het met zijn gezin slecht gaat. Zo zou één van zijn twee dochters vanwege alle stress een jaar moeten blijven zitten op school. Verder zou zijn vrouw een andere baan hebben genomen om alle vaste lasten te kunnen dekken en voor de kinderen te kunnen zorgen.

“L. is al negen maanden van zijn vrijheid beroofd. Het risico wordt steeds groter dat zijn voorarrest de uiteindelijke straf zal overstijgen”, vertelt de advocaat Pamela van Dongen.

Ondanks de grootschalige fraude zou het bij L. niet in zijn bloed zitten om mensen op te lichten. In de rechtbank zei hij “alles terug te willen geven wat hij heeft ontvangen”.

“Ik hoef dat geld niet. Er is nog geld, uiteraard. Ik kan het allemaal terugvinden.”

Advertentie

Cryptofraudeur slaat mogelijk op de vlucht naar Dubai

Justitie vreest dat bij een mogelijke vrijlating de verdachte zal proberen te vluchten. Er is een “serieus gevaar” dat hij zal verdwijnen om zo vervolging te ontlopen. Dit zou de rechtspraak ernstig kunnen bemoeilijken en de kans op herstel voor de slachtoffers verkleinen. Justitie heeft daarom aangedrongen op voortzetting van de voorlopige hechtenis.

Het OM gelooft dat de verdachte nog meer vermogen heeft, wat mogelijk is ondergebracht in Dubai. Het verhaal over het geld in Dubai bleek echter niet waar te zijn, toen de politie toegang kreeg tot alle cryptowallets van de 40-jarige. Het bleken slechts demoaccount te zijn met nep geld. Ook zijn bankrekening op Malta was leeg. De aanklager noemde de rekeningen een ‘rookgordijn’ van wat er werkelijk waar speelde.

Het onderzoek naar de fraudezaak loopt nog. De Papendrechter beschikt over een werkvisum voor Dubai, omdat hij daar een bedrijf heeft gevestigd. Daarom is vrijlating absoluut niet aan de orde volgens het OM.

“Er is een serieus gevaar dat meneer verdwijnt. We weten dat het inleveren van reisdocumenten niet zoveel zegt, zeker als je misschien beschikt over heel veel geld.”

Dat geld is waar het nu juist om gaat. Bij verdwijning van de verdachte is de kans klein dat alle gedupeerden ooit nog iets terug zullen zien van de ruim anderhalf miljoen euro.

“Dan hebben we te maken met heel veel mensen die heel veel geld zijn kwijtgeraakt die dan sowieso kunnen fluiten naar hun geld”, aldus het OM.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Bitcoin kleurt groen, maar Federal Reserve kan vanavond alles veranderen
Bitcoin kleurt groen, maar Federal Reserve kan vanavond alles veranderen
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
Crypto gekocht? Waarom je bank er vragen over kan stellen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Advertentie