Foto: JPstock/Shutterstock
Door nieuwe Europese cryptowetgeving moeten Nederlandse cryptobedrijven dit jaar een nieuwe vergunning aanvragen. Doen zij dit niet, dan mogen zij geen cryptodiensten meer aanbieden binnen de EU. Dat kondigde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag aan.
Nederlandse cryptobedrijven hebben nieuwe vergunning nodig
Cryptobedrijven in Nederland moeten zich nu nog registreren bij de Nederlandsche Bank (DNB) om in Nederland cryptodiensten aan te mogen bieden. Binnenkort komt daar verandering in.
Door de nieuwe Europese Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) krijgen bedrijven, maar ook cryptoprojecten te maken met nieuwe Europese regels. Vanaf 22 april kunnen bedrijven zich bij het AFM melden om de zogenoemde CASP-vergunning te bemachtigen.
Hoewel dit voor bedrijven zoals Bitvavo een nieuwe grote verandering is, lijkt het er wel op dat dit nieuwe kansen biedt. Met een CASP-vergunning mogen deze bedrijven namelijk overal binnen de EU hun diensten gaan aanbieden.
Bitcoin de klos door nieuwe regels?
Het zijn niet alleen bedrijven die zich moeten melden bij de AFM, de nieuwe regels gelden ook voor cryptoprojecten. De whitepapers van de projecten moeten namelijk onder de nieuwe wetgeving aan bepaalde eisen voldoen.
Daniël Mol, cryptoredacteur bij BNR, verwacht dat dit behoorlijk ingewikkeld kan gaan worden. De regeling geldt namelijk ook voor bestaande cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).
“Het is erg complex, zie het alsof één bedrijf dan ineens het whitepaper voor het hele internet moet schrijven. Namens de hele gemeenschap die op het internet zit,” aldus Mol.
Mocht Bitcoin geen whitepaper hebben die aan de voorwaarden voldoet, dan zou dit in theorie betekenen dat de crypto niet meer aangeboden mag worden. Alhoewel, het is onduidelijk of een bedrijf dat bitcoin aanbiedt, zelf een document mag opstellen en dit aan de AFM mag voorleggen.
Met de nieuwe regels moet het voor Europeanen makkelijker worden een cryptoproject te onderzoeken. Zo moet het whitepaper duidelijk laten zien welke personen er achter het project zitten, hoe de technologie werkt en andere belangrijke informatie voor beleggers.