Timo Bult Timo Bult
2 min. leestijd

Nederlandse cryptobedrijven moeten binnenkort aan nieuwe eisen voldoen

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

Foto: JPstock/Shutterstock

Door nieuwe Europese cryptowetgeving moeten Nederlandse cryptobedrijven dit jaar een nieuwe vergunning aanvragen. Doen zij dit niet, dan mogen zij geen cryptodiensten meer aanbieden binnen de EU. Dat kondigde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag aan.

Elon Musk wil Amerikaanse centrale bank weg – deelt kritische post
Elon Musk wil Amerikaanse centrale bank weg - deelt kritische post

Nederlandse cryptobedrijven hebben nieuwe vergunning nodig

Cryptobedrijven in Nederland moeten zich nu nog registreren bij de Nederlandsche Bank (DNB) om in Nederland cryptodiensten aan te mogen bieden. Binnenkort komt daar verandering in.

Door de nieuwe Europese Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) krijgen bedrijven, maar ook cryptoprojecten te maken met nieuwe Europese regels. Vanaf 22 april kunnen bedrijven zich bij het AFM melden om de zogenoemde CASP-vergunning te bemachtigen.

Hoewel dit voor bedrijven zoals Bitvavo een nieuwe grote verandering is, lijkt het er wel op dat dit nieuwe kansen biedt. Met een CASP-vergunning mogen deze bedrijven namelijk overal binnen de EU hun diensten gaan aanbieden.

Advertentie

Bitcoin de klos door nieuwe regels?

Het zijn niet alleen bedrijven die zich moeten melden bij de AFM, de nieuwe regels gelden ook voor cryptoprojecten. De whitepapers van de projecten moeten namelijk onder de nieuwe wetgeving aan bepaalde eisen voldoen.

Daniël Mol, cryptoredacteur bij BNR, verwacht dat dit behoorlijk ingewikkeld kan gaan worden. De regeling geldt namelijk ook voor bestaande cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC).

“Het is erg complex, zie het alsof één bedrijf dan ineens het whitepaper voor het hele internet moet schrijven. Namens de hele gemeenschap die op het internet zit,” aldus Mol.

Mocht Bitcoin geen whitepaper hebben die aan de voorwaarden voldoet, dan zou dit in theorie betekenen dat de crypto niet meer aangeboden mag worden. Alhoewel, het is onduidelijk of een bedrijf dat bitcoin aanbiedt, zelf een document mag opstellen en dit aan de AFM mag voorleggen.

Met de nieuwe regels moet het voor Europeanen makkelijker worden een cryptoproject te onderzoeken. Zo moet het whitepaper duidelijk laten zien welke personen er achter het project zitten, hoe de technologie werkt en andere belangrijke informatie voor beleggers.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
XRP koers knalt met 14% omhoog na groot nieuws van SEC-voorzitter
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Minister van Financiën Heinen geeft toe: 'Ik heb zelf ook crypto'
Minister van Financiën Heinen geeft toe: ‘Ik heb zelf ook crypto’
Advertentie