Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

Foto: JPstock/Shutterstock

Er is een hoop aan het veranderen in de Europese crypto-industrie. Dat komt vooral door de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) en de DAC8-wetgeving.

Zo wordt de Nederlandse overheid een stuk strenger voor crypto-bedrijven. Crypto-bedrijven kunnen nu een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Digitale euro dreigt te mislukken door gebrek aan interesse burgers
Digitale euro dreigt te mislukken door gebrek aan interesse burgers

Vergunningen voor Nederlandse crypto-bedrijven

In een persbericht schrijft de AFM dat bedrijven vanaf deze maandag (22 april) vergunningsaanvragen kunnen doen bij de toezichthouder. De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) treedt pas vanaf 30 december 2024 officieel in werking. De AFM bevestigt dit, maar bedrijven kunnen zich hier wel al op voorbereiden. De toezichthouder streeft ernaar de vergunningen vanaf 30 december te laten ingaan, mits de aanvragen tijdig zijn ingediend.

Voor de bedrijven die al vóór 30 december 2024 actief waren, geldt een overgangstermijn. Zij moeten de vergunning vóór 30 juni 2025 hebben als ze crypto-investeringsproducten aan willen blijven bieden. Met een vergunning voor Crypto-Asset Service Provider (CASP) kunnen bedrijven overal in de EU hun diensten aanbieden.

Het is ook mogelijk om een zogenaamde notificatie aan te vragen, welke vergelijkbare eigenschappen als een vergunning heeft. Verder kun je als bedrijf een ‘pre-scan’ aanvragen, waarmee de aanvraag gemakkelijker voltooid kan worden en bovendien samen met de AFM kennis uit kunt wisselen.

Nederlandse overheid erg streng voor crypto

De AFM moet zich net als andere Nederlandse overheidslichamen houden aan MiCAR, die op Europees niveau ingevoerd zal worden. Het Nederlandse kabinet heeft eind vorig jaar de Europese versie van de wet goedgekeurd.

De AFM is niet de enige die wil dat crypto-bedrijven in Nederland onder toezicht staan. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat bedrijven zich registreren, alhoewel DNB niet vraagt om vergunningen, maar enkel om registraties. Vorig jaar was deze toezichthouder bron van grote kritiek omdat deze registraties torenhoge kosten met zich meebrengen.

De Nederlandse overheid is erg streng voor de crypto-sector. Niet alleen bedrijven worden namelijk onderworpen aan regulatie, hetzelfde geldt voor protocollen. Dat maakt het volgens critici erg lastig om aan de regels te voldoen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Meest gelezen
foto van een gavel en een bitcoin munt
Belastingdienst jaagt op cryptobezit: Boetes kunnen dramatisch oplopen
  • 30/03/2025
  • 3 min. leestijd
Een politie auto en_of busje in Amsterdam, Nederland, met op de achtergrond een bewegende tram
Crypto opslag van investeerder volledig leeggeroofd, €31 miljoen weg
  • 31/03/2025
  • 3 min. leestijd
Paleis het Loo, de woonplaats van de koninklijke familie en koning Willem-Alexander van Oranje Nassau, zijne majesteit van Nederland
Koning ‘Wimlex’ betrapt op geheime bitcoin mining bij Paleis het Loo
  • 01/04/2025
  • 2 min. leestijd
Europa zet grote stap in crypto wetgeving met nieuwe classificaties
Cryptorevolutie dreigt Europese banken te overspoelen: 63% heeft geen digitale strategie
  • 29/03/2025
  • 2 min. leestijd
Ripple's XRP op keerpunt: derivatenmarkt zet massaal in op koersdaling
Ripple’s XRP op keerpunt: derivatenmarkt zet massaal in op koersdaling
  • 02/04/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Overheid en regulatie nieuws

foto van een gavel en een bitcoin munt
Belastingdienst jaagt op cryptobezit: Boetes kunnen dramatisch oplopen
  • 30/03/2025
  • 3 min. leestijd
Een foto van de vlag van de Europese Unie (EU), met daarnaast de vlag van Nederland, en op de achtergrond een blauw lucht
Digitale euro dreigt te mislukken door gebrek aan interesse burgers
  • 29/03/2025
  • 3 min. leestijd
De cryptomarkt kleurt rood door brede dalingen.
Kans op recessie loopt op tot boven 50% op voorspellingsmarkten
  • 03/04/2025
  • 2 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.