Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

Foto: JPstock/Shutterstock

Er is een hoop aan het veranderen in de Europese crypto-industrie. Dat komt vooral door de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) en de DAC8-wetgeving.

Zo wordt de Nederlandse overheid een stuk strenger voor crypto-bedrijven. Crypto-bedrijven kunnen nu een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

EU dwingt crypto-bedrijven tot massale screening gebruikers
EU dwingt crypto-bedrijven tot massale screening gebruikers

Vergunningen voor Nederlandse crypto-bedrijven

In een persbericht schrijft de AFM dat bedrijven vanaf deze maandag (22 april) vergunningsaanvragen kunnen doen bij de toezichthouder. De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) treedt pas vanaf 30 december 2024 officieel in werking. De AFM bevestigt dit, maar bedrijven kunnen zich hier wel al op voorbereiden. De toezichthouder streeft ernaar de vergunningen vanaf 30 december te laten ingaan, mits de aanvragen tijdig zijn ingediend.

Voor de bedrijven die al vóór 30 december 2024 actief waren, geldt een overgangstermijn. Zij moeten de vergunning vóór 30 juni 2025 hebben als ze crypto-investeringsproducten aan willen blijven bieden. Met een vergunning voor Crypto-Asset Service Provider (CASP) kunnen bedrijven overal in de EU hun diensten aanbieden.

Het is ook mogelijk om een zogenaamde notificatie aan te vragen, welke vergelijkbare eigenschappen als een vergunning heeft. Verder kun je als bedrijf een ‘pre-scan’ aanvragen, waarmee de aanvraag gemakkelijker voltooid kan worden en bovendien samen met de AFM kennis uit kunt wisselen.

Advertentie

Nederlandse overheid erg streng voor crypto

De AFM moet zich net als andere Nederlandse overheidslichamen houden aan MiCAR, die op Europees niveau ingevoerd zal worden. Het Nederlandse kabinet heeft eind vorig jaar de Europese versie van de wet goedgekeurd.

De AFM is niet de enige die wil dat crypto-bedrijven in Nederland onder toezicht staan. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat bedrijven zich registreren, alhoewel DNB niet vraagt om vergunningen, maar enkel om registraties. Vorig jaar was deze toezichthouder bron van grote kritiek omdat deze registraties torenhoge kosten met zich meebrengen.

De Nederlandse overheid is erg streng voor de crypto-sector. Niet alleen bedrijven worden namelijk onderworpen aan regulatie, hetzelfde geldt voor protocollen. Dat maakt het volgens critici erg lastig om aan de regels te voldoen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Minister van Financiën Heinen geeft toe: 'Ik heb zelf ook crypto'
Minister van Financiën Heinen geeft toe: ‘Ik heb zelf ook crypto’
Advertentie