Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
crypto-belasting-toezicht

Foto: Shutterstock/Nat_V

Net als de meeste andere landen op de wereld kijkt ook Nederland tegenwoordig erg nauwlettend naar het bezit van crypto-investeerders. Autoriteiten zullen met nieuwe Europese regels nóg strenger worden, wat op vrijdag officieel is geworden. Nederland is sinds gisteren onderdeel van een groep landen dat in de toekomst samen zal werken om belastingfraude te voorkomen.

Feyenoord – AC Milan: Dit verwachten crypto-traders op Polymarket
Feyenoord - AC Milan: Dit verwachten crypto-traders op Polymarket

Nederland strenger op crypto investeerders

Dat schrijft het Ministerie van Financiën in een statement. Samen met 50 landen wereldwijd zal het informatie uitwisselen om beter zicht te hebben op de crypto-industrie en het bezit van investeerders. De crypto-industrie is namelijk erg internationaal. Als je als investeerder een account hebt op een buitenlands platform, dan kan de Nederlandse Belastingdienst dit namelijk niet zomaar opvragen. Daar moet tot nu toe een reden voor zijn.

Maar daar komt met deze overeenkomst verandering in. 50 verschillende landen, waaronder bijna alle EU-landen, Australië, Canada, Mexico, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, doen mee aan dit plan. Dat betekent dat als je crypto bij een bedrijf in één van deze 49 andere landen hebt aangeschaft of hebt gestald, de Nederlandse overheid dit zal weten.

Wel zal het nog tot 2027 duren voordat het voorstel actief wordt. Criminelen hebben dus nog even de tijd om ervoor te zorgen dat ze zich aan de regels houden.

MiCA wetgeving is ook streng

Bijzonder aan dit plan is dat zoveel verschillende landen wereldwijd eraan meedoen. Binnen de Europese Unie moet de Markets in Crypto-Assets-wetgeving (voorheen MiCA, tegenwoordig MiCAR) ook al voor strengere regels zorgen. Onder andere de Know Your Customer-regels (KYC) worden aangescherpt, wat vorig jaar eigenlijk al duidelijk werd uit het beleid van Coinbase. Van de Nederlandse overheid moest de exchange namelijk zeer goed letten op waar de transacties van klanten voor bedoeld zijn.

Eerder deze week werd duidelijk dat beleidsmakers ook de risico’s van stablecoins willen verkleinen. Uitgevers van deze tokens moeten bijvoorbeeld hun blootstelling aan bepaalde financiële producten beperken en spreiden. Dat moet de sector een stuk veiliger maken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
€22 miljard aan bitcoin aankopen mogelijk door Amerikaanse staten
Amerikaanse centrale bank doet schokkende onthulling
Cryptomunt Pi komt eraan: wat kunnen Nederlanders doen?
Cryptomunt Pi komt eraan: wat kunnen Nederlanders doen?
Ethereum koers vecht om grens bij €2.600 na 25% crash
Hierdoor dreigt op de grootste crash ooit in de financiële markten
Amerikaanse overheid is een van ‘s werelds grootste bitcoin-bezitters
IJskoude economische data uit Amerika zorgt voor schok
gta-6-rockstar-crypto-gaming
GTA 6 officieel bevestigd: wordt dit gaming’s crypto moment?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Ethereum toont ‘voorzichtige tekenen van herstel’, maar bitcoin stoort
Crypto-topman wil Ethereum terugdraaien na $1,4 miljard Bybit hack
Bybit hack update: Nieuws voor Nederlandse klanten, daders bekend
Bybit hack update: Nieuws voor Nederlandse klanten, daders bekend
Virus steelt jouw crypto via Apple Macs: Microsoft slaat alarm
Virus steelt jouw crypto via Apple Macs: Microsoft slaat alarm
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.