Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Nederlandsche Bank: ‘crypto is een achtbaan, het heeft regels nodig’

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandsche Bank: 'crypto is een achtbaan, het heeft regels nodig'

Foto: JPstock/Shuterstock

Overheden hebben cryptocurrencies en de blockchain-industrie lang genegeerd, omdat het niet de moeite waard was om deze te reguleren. De sector bestond nog niet zo lang geleden immers nog niet eens. Maar in een paar jaar tijd is hier snel verandering in gekomen. Volgens Klaas Knot, de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), moet dit een wereldwijde inspanning zijn.

Streng crypto-beleid SEC leidt tot massale rechtszaak van 18 staten
Streng crypto-beleid SEC leidt tot massale rechtszaak van 18 staten

DNB-topman wil wereldwijde crypto regulatie

De topman is ook voorzitter van het Financial Stability Board (FSB), een belangrijke internationale beleidsmaker voor financiële dienstverleners. Namens deze organisatie sprak Knot afgelopen week op de jaarlijkse conferentie van de Asia Securities Industry & Financial Markets Association (ASIFMA).

Hij beschrijft de wereld van crypto in het algemeen als een achtbaan – dat geldt niet alleen voor de koersen van cryptocurrencies zelf, maar ook voor bedrijven in de sector. De voordelen van crypto kunnen alleen volledig tot hun recht komen als de sector goed en op consistente wijze wordt gereguleerd, aldus Knot. Als beleidsmakers wereldwijd houtsnijdende regels hanteren, kunnen problemen zoals die bij FTX worden voorkomen.

De sector staat volgens Knot op een keerpunt, wat wellicht slaat op de groeiende institutionele adoptie van de technologie en de bijbehorende activa. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor stablecoins, die regelmatig niet bepaald stabiel zijn gebleken. Daarom moeten overheden wel beginnen met constructieve regulatie. Daarbij benadrukt hij dat de sector misschien niet zo decentraal is als het lijkt.

Advertentie

Overheden stribbelen tegen omtrent crypto

Dit zijn geluiden die we de afgelopen paar jaar regelmatig hebben gehoord van overheden. Zo concludeerde het Amerikaanse Ministerie van Defensie in 2022 dat veel blockchains, waaronder Bitcoin (BTC), vaak helemaal niet zo decentraal zijn als je zou denken. Ook waarschuwen verschillende Amerikaanse politici al sinds de aanvallen van Hamas in Israël voor het gebruik van blockchains door terroristen, alhoewel dit discutabel is.

Ondertussen werken overheden ook aan constructieve regels – er wordt dus niet alleen maar geklaagd over cryptocurrencies en blockchain. Zo is in Europa de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) al een feit. Het laatste deel van dit regelpakket moet eind dit jaar in werking treden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Minister van Financiën Heinen geeft toe: 'Ik heb zelf ook crypto'
Minister van Financiën Heinen geeft toe: ‘Ik heb zelf ook crypto’
Advertentie