Foto: hollandfoto/Shutterstock
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het zover; Nederland zit officieel in een economische recessie. Vooralsnog klinkt het wellicht erger dan dat het is, maar het kan uiteindelijk invloed hebben op de financiële markten, ook die van crypto.
Nederlandse economie krimpt
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat de Nederlandse economie al twee kwartalen op rij aan het krimpen is. Dat betekent volgens de meest gebruikte definitie dat we officieel in een recessie zitten. Nu is deze definitie geen harde regel maar een vuistregel, de eis van deze twee kwartalen is simpelweg ooit een keer vastgesteld als grens.
De economie is namelijk met 0,3% gekrompen. Daarnaast stagneert de economie al vier kwartalen, het Bruto Binnenlands Product (BBP) was ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 met 0,3% gekrompen.
Bij het woord recessie denk je vermoedelijk al snel aan de Kredietcrisis van 2008 of aan de coronapandemie, maar vooralsnog is de situatie een stuk minder ernstig. Op de arbeidsmarkt geldt namelijk nog steeds een tekort aan werknemers. Het aantal vacatures nam iets af, maar het aantal werklozen ook. Netto is er dus weinig veranderd.
Ook is de situatie in het buitenland beduidend anders. Het BBP van de Verenigde Staten, Frankrijk en België is namelijk gegroeid met respectievelijk 0,6%, 0,5% en 0,2%. De eurozone in zijn geheel bleef steken op een groei van 0,0%, maar doet Nederland het in verhouding dus slechter.
Toch is de Nederlandse economie, gemeten vanaf eind 2019, harder gegroeid dan de meeste Europese landen; het CBS noemt de situatie dan ook een ‘milde verkoudheid’. Dat zien we ook aan het aantal investeringen binnen Nederland, dat groeide ten opzichte van voorgaand kwartaal nog met 1,3%.
Wat betekent een recessie voor bitcoin?
Men ziet de markt voor bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies over het algemeen als een erg risicovolle markt. Dat zou kunnen betekenen dat mensen uit voorzorg zullen verkopen. Mensen geven immers minder uit, en over het algemeen betekent dat ook dat ze minder bereid zijn om geld te investeren in risicovolle activa.
Het feit dat de economieën van andere landen nog groeien suggereert dat we ons vooralsnog niet veel zorgen hoeven te maken. Ook heeft ons kikkerlandje wellicht niet zo veel directe invloed op de wereldwijde markten. Toch zijn er wel wat donkere wolken aan de lucht, want ook elders op de wereld zijn er signalen dat de economie begint te vertragen. Economen schatten de kans op een recessie in de VS binnen 12 maanden namelijk op 60%. Een belangrijke reden hiervoor is dat Amerikanen steeds minder spaargeld hebben, en dus wel moeten bezuinigen.
Als we afgaan op het verleden, dan zou het gunstig zijn voor crypto als centrale banken weer besluiten om de geldprinter aan te zetten om een diepere recessie te voorkomen. Ook zou het kunnen dat er weer problemen gaan ontstaan in de bankensector. Mocht dat gebeuren, dan leidt dit investeerders ook wellicht weer richting de crypto-markt.