Belastingdienst wil toegang tot alle gegevens crypto-exchanges
Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock
Het Nederlandse Ministerie van Financiën kondigt aan een wetsvoorstel in te dienen waarmee de overheid meer grip wil krijgen over de cryptosector. Cryptodiensten krijgen een rapportageverplichting, wat betekent dat ze verplicht worden om gebruikersgegevens te verzamelen en te delen met de Belastingdienst. Het zal hierdoor ook gemakkelijker worden om belasting te heffen over crypto zoals bitcoin (BTC). Het ministerie vraagt belanghebbende om input.
Effectievere belastingheffing op crypto
Volgens het persbericht van het Ministerie van Financiën op 24 oktober beoogt de nieuwe wet meer transparantie over het bezit van cryptovaluta te creëren. De wet stelt dat er voor cryptobezitters niets zal veranderen, aangezien zij nu al verplicht zijn om hun bezit op te geven bij de Belastingdienst.
De nieuwe regels beogen niet alleen belastingtransparantie te verbeteren binnen Nederland, maar ook een gelijk speelveld te creëren in de Europese financiële sector, aldus het persbericht van het ministerie.
Folkert Idsinga, staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, verklaarde: “Met deze wetgeving zetten we een belangrijke stap in de belastingheffing op cryptovaluta.” Hij voegde daaraan toe dat de nieuwe regels ervoor zullen zorgen dat crypto transparant wordt voor belastingautoriteiten, wat belastingontwijking en -ontduiking zal voorkomen.
Afstemming met Europese crypto-rapportage
Onder de nieuwe regelgeving zou de Belastingdienst gegevens van crypto-eigenaren in Nederland delen met belastingautoriteiten in andere EU-landen. Deze maatregel sluit aan bij de EU-brede crypto-belastingrapportageregels, bekend als DAC8. Deze wet werd vorig jaar aangenomen. De regelgeving verlicht de administratieve lasten voor cryptobedrijven doordat ze alleen moeten te rapporteren aan het EU-land waarin ze zijn geregistreerd.
Nederland is een van de 47 landen die in november het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft ingevoerd. De voorgestelde wetgeving stelt verder dat de door crypto-dienstverleners verzamelde gegevens gedeeld worden met niet-EU-landen die zich hebben aangesloten bij CARF, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Singapore en andere landen.
De Nederlandse regering nodigt het publiek uit om reacties en advies over het voorstel in te dienen voor 21 november 2024. Ze stellen veel waarde te hechten aan de inbreng van belanghebbende en andere betrokkenen. De regering streeft ernaar om het wetsvoorstel in het tweede kwartaal van 2025 aan de Tweede Kamer voor te leggen.
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates