Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Nederland wil verscherpt crypto-toezicht: Fiscus krijgt meer macht

Belastingdienst wil toegang tot alle gegevens crypto-exchanges

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen

Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Het Nederlandse Ministerie van Financiën kondigt aan een wetsvoorstel in te dienen waarmee de overheid meer grip wil krijgen over de cryptosector. Cryptodiensten krijgen een rapportageverplichting, wat betekent dat ze verplicht worden om gebruikersgegevens te verzamelen en te delen met de Belastingdienst. Het zal hierdoor ook gemakkelijker worden om belasting te heffen over crypto zoals bitcoin (BTC). Het ministerie vraagt belanghebbende om input.

‘Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt’, zegt voorzitter crypto-waakhond
'Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt', zegt voorzitter crypto-waakhond

Effectievere belastingheffing op crypto

Volgens het persbericht van het Ministerie van Financiën op 24 oktober beoogt de nieuwe wet meer transparantie over het bezit van cryptovaluta te creëren. De wet stelt dat er voor cryptobezitters niets zal veranderen, aangezien zij nu al verplicht zijn om hun bezit op te geven bij de Belastingdienst.

De nieuwe regels beogen niet alleen belastingtransparantie te verbeteren binnen Nederland, maar ook een gelijk speelveld te creëren in de Europese financiële sector, aldus het persbericht van het ministerie.

Folkert Idsinga, staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, verklaarde: “Met deze wetgeving zetten we een belangrijke stap in de belastingheffing op cryptovaluta.” Hij voegde daaraan toe dat de nieuwe regels ervoor zullen zorgen dat crypto transparant wordt voor belastingautoriteiten, wat belastingontwijking en -ontduiking zal voorkomen.

Advertentie

Afstemming met Europese crypto-rapportage

Onder de nieuwe regelgeving zou de Belastingdienst gegevens van crypto-eigenaren in Nederland delen met belastingautoriteiten in andere EU-landen. Deze maatregel sluit aan bij de EU-brede crypto-belastingrapportageregels, bekend als DAC8. Deze wet werd vorig jaar aangenomen. De regelgeving verlicht de administratieve lasten voor cryptobedrijven doordat ze  alleen moeten te rapporteren aan het EU-land waarin ze zijn geregistreerd.

Nederland is een van de 47 landen die in november het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft ingevoerd. De voorgestelde wetgeving stelt verder dat de door crypto-dienstverleners verzamelde gegevens gedeeld worden met niet-EU-landen die zich hebben aangesloten bij CARF, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Singapore en andere landen.

De Nederlandse regering nodigt het publiek uit om reacties en advies over het voorstel in te dienen voor 21 november 2024. Ze stellen veel waarde te hechten aan de inbreng van belanghebbende en andere betrokkenen. De regering streeft ernaar om het wetsvoorstel in het tweede kwartaal van 2025 aan de Tweede Kamer voor te leggen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: 'oppassen'
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: ‘oppassen’
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Ripple-CEO bekent cruciale fout met toezichthouders in XRP-zaak
Ripple-CEO bekent cruciale fout met toezichthouders in XRP-zaak
Gaat de EU ooit bitcoin kopen? Bestuurslid geeft antwoord
Oudere Bitcoin beleggers buiten nieuwere beleggers uit, beweert ECB
Bitcoin nadert $70.000, slechts twee weken voor verkiezingen VS
Bitcoin nadert $70.000, slechts twee weken voor verkiezingen VS
Advertentie