Foto: Sirozy / Shutterstock.com
Overheden van ontwikkelde landen weten als geen ander hoe ze criminaliteit moeten bestrijden met behulp van het financiële systeem. Maar Oekraïne heeft momenteel zijn handen vol aan de Russische agressie, en daarmee de grootste oorlog die sinds de Tweede Wereldoorlog op Europees grondgebied heeft plaatsgevonden. Daarom helpen westerse wetshandhavers Oekraïne een handje in de strijd tegen criminaliteit in de crypto-industrie.
Oekraïne krijgt hulp van Nederland tegen crypto criminelen
In een persbericht schrijft de Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse Belastingdienst, dat het samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de His Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) van het Verenigd Koninkrijk Oekraïne wil helpen in de strijd tegen cybercrime.
Van 18 september tot en met 21 september hebben de organisaties bijna 40 Oekraïense cybercrime-analisten onderwezen. Het was de tweede ronde van bijstand. In mei gaf het Criminal Investigation-team (CI) van de IRS voor het eerst een training, maar zonder Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Het ging specifiek om trainingen voor het bestrijden van criminaliteit in de crypto-industrie. Daarom kregen de overheidsdiensten voor het geven van de training hulp van blockchain-analysebedrijven CipherTrace en BlockTrace. Vanuit de Oekraïense kant waren de cyberbeveiligingsafdeling van de nationale politie, de inlichtingendienst, het anti-corruptiebureau en het Ministerie van Justitie aanwezig.
Deelnemers kunnen nu transacties en activa op blockchains onderzoeken, wat helpt bij het bestrijden van witwassen, belastingfraude, drugshandel, corruptie, identiteitsdiefstal en meer.
Nederlandse financiële regels erg streng
Dat Nederland relatief actief is in het bestrijden van criminaliteit in de sector bleek toen de Verenigde Staten vorig jaar de crypto mixer Tornado Cash op een sanctielijst zetten. De Nederlandse FIOD koos er bijna direct voor om één van de ontwikkelaars, die in Nederland woont, te arresteren. In de ogen van de opsporingsdienst maakte hij het criminelen namelijk makkelijker om geld wit te wassen.
Ook wordt De Nederlandsche Bank vaak bekritiseerd van te strenge reguleringen, die bovendien erg duur zijn. De beleidsmaker brengt de kosten namelijk gewoon in rekening bij de bedrijven die het reguleert. Dit was één van de redenen waarom het Nederlandse LiteBit eerder dit jaar ervoor koos om de deuren te sluiten.