Foto: Stokkete/Shutterstock
De hype rondom artificial intelligence (AI) bracht ook een hoop zorgen met zich mee, omdat het uit kan monden in de rampscenario’s waarin slimme robots zich losmaken van hun menselijke makers. Maar als we dat kunnen voorkomen, dan kan de techniek een hoop moois bieden. De Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Nederlandse overheid willen in die richting sturen door AI te reguleren.
Nederlands instituut verantwoordelijk voor AI regulatie
Dat schrijft het United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) in een persbericht. Zoals de naam al verklapt is UNESCO niet alleen verantwoordelijk voor het beschermen van culturele werelderfgoederen, maar ook voor het in de juiste banen leiden van maatschappelijke, educatieve en wetenschappelijke vraagstukken.
Omdat de ontwikkelingen omtrent AI erg snel gaan, wil de internationale organisatie voorkomen dat AI in de toekomst ontspoort:
Dit is geen technische discussie, maar een maatschappelijke. We hebben het over de soort wereld waar we in willen leven. Om de technische ontwikkeling van AI vorm te geven hebben we effectief beleid nodig dat wordt ondersteund door de ethische en morele waarden waar we allemaal om geven – Gabriela Ramos, UNESCO-assistent-directeur voor Sociale Wetenschappen
Het lijkt erop dat de meeste taken bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) zullen komen te liggen. Om de RDI te helpen zal UNESCO een onderzoeksrapport beschikbaar stellen dat de huidige stand van zaken van AI-regulatie beschrijft. Ook zal het beschrijven wat de RDI moet doen in specifieke gevallen, en er zullen trainingen worden georganiseerd om het instituut genoeg mankracht te geven.
AI zonder regulatie kan gevaarlijk zijn
Op het moment van schrijven hameren verschillende overheden op regulatie van de jonge sector. Dat is geen verrassing, want OpenAI’s ChatGPT en andere AI-modellen hadden vlak na de introductie al een enorme invloed. Ook zijn er verschillende belangrijke critici die graag willen dat de industrie bewust gas terugneemt.
Elon Musk is zelfs bezorgd dat AI een bedreiging kan vormen voor de mensheid. Hij gebruikt AI op grote schaal binnen zijn bedrijven, het is voor hem dus juist belangrijk dat de sector zich zo snel mogelijk ontwikkelt. OpenAI-CEO Sam Altman roept op tot hetzelfde.