Foto: OlegRi/Shutterstock
In maart werd bekend dat het Openbaar Ministerie een flinke celstraf eist van Alexey Pertsev, de in Nederland wonende ontwikkelaar van de crypto-mixer Tornado Cash. Niet veel later verscheen zijn Amerikaanse collega Roman Storm ook voor het gerecht. Maar de Verenigde Staten geven niet mee, blijkt uit nieuwe documenten dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft ingediend bij de rechtszaal.
Overheid maakt crypto mixer illegaal
Volgens verschillende overheden hebben criminelen via Tornado Cash miljarden witgewassen. Door software te maken voor deze dienst, hebben de ontwikkelaars dit witwassen mogelijk gemaakt. Daarom onderwierp de Amerikaanse overheid de mixer in de zomer van 2022 aan zware sancties.
Sindsdien is het verboden voor inwoners van de Verenigde Staten om de dienst te gebruiken. Sterker nog, de maatregel heeft zelfs geleid tot geautomatiseerde censuur op de Ethereum (ETH) blockchain. Veel Ethereum-validators zijn overgestapt op software die automatisch bepaalde transacties niet op de blockchain zet.
Maar de strenge maatregelen gelden niet alleen in de Verenigde Staten. Vlak na de invoering van de wet arresteerde de Nederlandse politie Alexey Pertsev op grond van het faciliteren van witwassen; tot groot protest van de crypto-community. De arrestatie leidde afgelopen maart tot een vereiste celstraf van 64 maanden.
Overheid VS niet eens met Tornado Cash-ontwikkelaar
Roman Storm wilde net als Pertsev de aantijgingen van de overheid aanvechten, zij het in de Verenigde Staten en niet in Nederland. Hij vindt net als Pertsev dat hij onschuldig is, omdat hij alleen software heeft geschreven waarmee je je privacy kunt beschermen. Als mensen ervoor kiezen om geld wit te wassen, dan is volgens de programmeur hun keuze.
Maar de Amerikaanse overheid is het hier niet mee eens. In een bij de rechtbank van New York ingediend document houdt de Openbaar Aanklager voet bij stuk; Tornado Cash helpt criminelen, en is daardoor een illegale dienst. Ook zouden Storm en de andere medeoprichters te veel macht over Tornado Cash hebben gehad, bijvoorbeeld over de gedeelde wallets waarmee de transacties geanonimiseerd worden.
Verder concludeert het Openbaar Ministerie dat Tornado Cash in feite een geldwisselkantoor is, terwijl het hier geen licentie voor heeft.