Nick de Jong Nick de Jong
08/06/2024 10:17 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2024 12:25

Miljardenfraude in New York: Twee cryptobedrijven voor de rechter

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto fraudeur ontvangt jarenlange celstraf voor groot ponzi-schema

Foto: Brian A Jackson/Shutterstock

In New York is een rechtszaak aangespannen tegen twee cryptobedrijven, die vele duizenden slachtoffers zouden hebben gemaakt. De totale schade wordt geschat op zo’n 1 miljard dollar.

Hoeveel kans heeft de solana ETF om geaccepteerd te worden?
Hoeveel kans heeft de solana ETF om geaccepteerd te worden?

Rechtszaak tegen twee crypto bedrijven

De openbaar aanklager in de Amerikaanse stad New York, Letitia James, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de oprichters van twee crypto bedrijven. Honderd duizenden mensen zouden volgens haar zo’n 1 miljard dollar verloren hebben door de bedrijven. In de aanklacht zijn de volgende gedaagden opgenomen: het crypto handelsbedrijf NovaTech, het miningsbedrijf AWS Mining, en de oprichters van de bedrijven Cynthia en Eddy Petion.

Advertentie

NovaTech en AWS Mining

Verder omschrijft het document dat er meer dan 11.000 inwoners van New York, slachtoffer zijn geworden van het tweetal. Zij zouden gezamenlijk tientallen miljoenen zijn verloren, door te investeren in NovaTech. Het bedrijf zou een zogenaamde Ponzi scheme zijn die investeerders aantrok door gebruik te maken van het geloof.

Ook deed het bedrijf voorkomen dat alle registraties nog in orde waren, terwijl uit onderzoek is gebleken dat het bedrijf haar registratie in Saint Vincent en de Grenadines al in januari 2023 verloren was. Uiteindelijk stopte het bedrijf daadwerkelijk in mei 2023.

Voordat NovaTech werd opgericht door het tweetal, hadden zij eerder met enkele andere personen het miningsbedrijf AWS Mining opgericht. Dit bedrijf zou ook hebben gewerkt op basis van een Ponzi scheme, maar leverde niet voldoende geld op om de verwachte winsten uit het bedrijf te kunnen halen. Het bedrijf sloot uiteindelijk in 2019.

Overheid VS dumpt bitcoin drugs fortuin, BTC koers daalt
Overheid VS dumpt bitcoin drugs fortuin, BTC koers daalt

Openbaar aanklager vervolgt daders

Er is meer dan 1 miljard dollar aan cryptocurrencies gestort in NovaTech sinds de oprichting in 2019. Maar er is slechts gehandeld met 26 miljoen dollar. De openbaar aanklager wil nu de schade verhalen, de bedrijven verbannen en het tweetal verbieden nog werkzaamheden te verrichten in New York. In een korte mededeling vertelde James het volgende:

“Wij zien de echte gevaren van ongereguleerde cryptocurrency platformen met oplichtingspraktijken zoals deze. Maar we kunnen de New Yorkers verzekeren dat wij alle middelen zullen gebruiken om deze crypto fraudeurs aan te pakken.”

Duitse overheid blijft bitcoin sturen naar cryptobeurzen
Duitse overheid blijft bitcoin sturen naar cryptobeurzen

NovaTech claimt te zijn gehackt

Opvallend genoeg is de website van NovaTech nog steeds in de lucht. Daar valt te lezen dat de fondsen van het bedrijf zijn verloren door een hack en dat zij momenteel bezig zijn deze gelden terug te halen. Op onder andere social media platform X is te zien dat NovaTech al sinds mei 2023 claimt te zijn gehackt.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

MiCA cryptowet start vandaag: dit verandert voor crypto in Nederland
MiCA cryptowet start vandaag: dit verandert voor crypto in Nederland
Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak
Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak
Advertentie