Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

MiCA cryptowet start vandaag: dit verandert voor crypto in Nederland

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
MiCA cryptowet start vandaag: dit verandert voor crypto in Nederland

Foto: Kiev.Victor/Shutterstock

Vanaf vanadaag, 30 juni 2024, zal de cryptomarkt in Europa aanzienlijke veranderingen ondergaan door de invoering van de Markets in Crypto-Assets (MiCA) Regulation. Deze nieuwe regelgeving is geïnitieerd door de Europese Unie en gaat na een lange tijd live in ons land.

MiCA heeft als doel om de crypto-industrie transparantie te bevorderen en consumentenbescherming te versterken. De Nederlandsche Bank (DNB) speelt een cruciale rol in het implementeren van deze regels in Nederland en in het toezicht houden op de naleving ervan.

Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen

Belangrijkste wijzigingen onder MiCAR

MiCA, of MiCAR, introduceert een uniform kader voor alle lidstaten van de Europese Unie met betrekking tot de regulering van crypto-assets. Dit betekent dat aanbieders van cryptodiensten, zoals cryptobeurzen en walletproviders, aan strenge eisen moeten voldoen om een vergunning te verkrijgen. Deze eisen omvatten onder andere kapitaalvereisten, bedrijfsvoering, transparantie en het voorkomen van marktmisbruik.

Voorheen was de regulering van crypto-activa versnipperd en varieerde het sterk per land. MiCAR zorgt voor een geharmoniseerde aanpak wat de regelgeving voor bedrijven die grensoverschrijdend actief zijn een stuk eenvoudiger maakt. Het biedt tevens een duidelijk juridisch kader, wat bijdraagt aan een stabielere en meer betrouwbare markt.

Vanaf vandaag is de regelgeving officieel actief. Dat mocht even duren, aangezien het Europees Parlement de regelgeving vorig jaar al heeft goedgekeurd.

Advertentie

Toezichthoudende rol van Nederlandsche Bank wordt uitgebreid

De DNB krijgt met de invoering van MiCAR meer verantwoordelijkheden op het gebied van toezicht. De bank zal samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezien op de naleving van de nieuwe regelgeving door Nederlandse crypto-dienstverleners. Dit zal grotendeels te maken hebben met het beoordelen van vergunningaanvragen en het handhaven van sancties bij overtredingen.

Dat hoort uiteraard bij het feit dat de regelgevende instanties zich standaard bezig zullen houden het grondig onderzoeken van Nederlandse crypto-dienstverleners om te beoordelen of zij voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Daarnaast richt de DNB zich op het vergroten van de kennis en bewustwording rondom de risico’s en voordelen van crypto. Dit doet het door middel van voorlichtingscampagnes en door samenwerking met andere toezichthouders, zowel nationaal als internationaal.

Voor aanbieders van crypto-diensten betekent MiCAR dat zij hun bedrijfsvoering moeten aanpassen aan de nieuwe eisen. Dit zou kunnen leiden tot extra operationele kosten, maar ook tot een grotere mate van vertrouwen van consumenten en investeerders. Voor consumenten biedt MiCAR betere bescherming tegen fraude en misbruik, iets wat de cryptomarkt goed kan gebruiken. Tot slot biedt de regelgeving een grotere transparantie over de aangeboden cryptodiensten- en producten.

Er worden ook nieuwe regels ingevoerd in betrekking tot zogeheten stablecoins. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Socialmedia crypto Friend.tech crasht hard na opmerkelijke transactie
Dit is de grootste fout die beleggers maken in de crypto bullmarkt
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Minister van Financiën Heinen geeft toe: 'Ik heb zelf ook crypto'
Minister van Financiën Heinen geeft toe: ‘Ik heb zelf ook crypto’
Advertentie