Foto: Aleem Zahid Khan/Shutterstock
Of je het nou geweldig vindt of er een hekel aan hebt, er bestaat een grote kans dat de metaverse één van de grootste ontwikkelingen van de komende decennia gaat zijn. Er zijn veel bedrijven actief in deze industrie, maar Mark Zuckerbergs Meta (voorheen Facebook) is duidelijk één van de grootste spelers. Zó groot zelfs dat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) het bedrijf heeft aangeklaagd.
Monopolie op de metaverse
De FTC vindt dat Meta een monopolie probeert te krijgen op de metaverse. Dat schrijft de commissie in een persbericht over de aanklacht. Meta probeerde virtual reality (VR) appontwikkelaar Within Unlimited op te kopen. Dit bedrijf heeft de populaire VR-fitnessapp Supernatural bedacht, wat na de aankoop ook in handen van Meta zou vallen.
Overheden doen graag beroep op het mededingingsrecht, dat in het leven is geroepen om monopolies te voorkomen, zoals Standard Oil, dat begin vorige eeuw zó machtig was dat het zelfs verkiezingen sterk kon beïnvloeden. Steeds vaker zeggen overheden dat bepaalde bedrijven dingen niet mogen, omdat ze dan te veel macht en invloed krijgen. Dat geld met name voor gigantische technologiebedrijven zoals Meta.
Ook in dit geval wil de FTC voorkomen dat Meta ‘eigenaar is van de hele markt’, in dit geval de markt voor metaverse-projecten. De overheidsinstantie benadrukt dat het Meta’s eigen metaverse-tak, die ironisch genoeg Facebook Reality Labs heet, ook al een eigen fitness-app voor in de metaverse heeft. Die zou al genoeg op Supernatural lijken. Er is dus weinig reden voor Facebook om dit bedrijf over te kopen.
Metaverse niet alleen van Meta
Meta is niet alleen het moederbedrijf van Facebook. Het is ook eigenaar van WhatsApp, Messenger en Instagram, die afzonderlijke bedrijfsonderdelen vormen. Goed loopt de metaverse-afdeling nog niet. In het tweede kwartaal verloor het bedrijf maar liefst $2,8 miljard dollar aan omzet. Toch houdt Zuckerberg vol, hij verklaarde in het kwartaalrapport dat het bedrijf nog steeds denkt dat de markt biljoenen waard kan worden.
Daarnaast is de metaverse niet alleen iets waar de grote technologiebedrijven in zitten. Er bestaan ook cryptocurrencies waarvan de achterliggende infrastructuur een metaverse moet worden. Deze worden niet direct bestuurd door grote bedrijven als Meta, Amazon en Google, maar door de mensen die de tokens hebben.