Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Meest verhandelde crypto vanaf nu verboden in China

Tether-USDT
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hoe Chinezen het Crypto verbod omzeilen: van snackbars tot wasserettes

Foto: IHOR SULYATYTSKYY/Shutterstock

China werkt hard aan het vergroten van zijn wereldwijde invloed. Onderdeel hiervan is dat het zijn sterke afhankelijkheid van de dollar zoveel mogelijk verkleint. Tegelijkertijd is het erg streng voor de crypto-industrie – tot voor kort was je bezighouden met crypto bijna volledig verboden. Op woensdag heeft China twee vliegen in één klap geslagen. Handel in Tethers stablecoin USDT is nu verboden.

Noord-Korea opent aanval op crypto, FBI slaat alarm
Noord-Korea opent aanval op crypto, FBI slaat alarm

China verbiedt alle handel in USDT

Het Supreme People’s Procuratorate (SPP) is het Chinese hooggerechtshof en dus de machtigste rechtszaal in het land. Het instituut heeft op woensdag samen met de State Administration of Foreign Exchange (SAFE) een uitspraak gepubliceerd. Daarin constateert het dat alle handel tussen USDT en traditionele nationale valuta in China vanaf nu illegaal is. SAFE is min of meer de Chinese versie van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) of de Nederlandse Autoriteit voor Financiële Markten (AFM).

De twee instituten roepen lokale rechtbanken en afdelingen van SAFE op om strengere maatregelen te nemen rondom het gebruik van USDT. Niet alleen de handel in USDT in markten voor buitenlandse valuta moet worden bestraft, ook het aanbieden van diensten die dit mogelijk maken moet de kop in worden gedrukt.

Hoeveel mensen volgens de overheid in USDT hebben gehandeld vertelt de SPP niet. Wel noemen het hooggerechtshof dat een tiental mensen zich schuldig gemaakt aan het aanbieden van crypto exchanges. Zo heeft de Chinees Zhao Moupeng in Dubai de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten verkocht voor USDT, dat hij vervolgens in China heeft verkocht voor de Chinese renminbi. Hij heeft een celstraf van 7 jaar en een boete van 2,3 miljoen RMB gekregen.

Advertisement

China blijft streng voor crypto

De stand van zaken omtrent crypto in China is erg ingewikkeld. In 2021 werd het officieel verboden om te handelen in cryptocurrencies en om ze te minen. Maar het is onduidelijk of digitale activa bezitten überhaupt wel verboden is geweest. In september oordeelden meerdere rechters dat dit juist wél legaal is, alhoewel het verbod op handel en mining vooralsnog ongeschonden lijkt.

Ook riep de Chinese overheid andere landen op om strenger te zijn voor de crypto-industrie. Tegelijkertijd is blockchain zonder cryptocurrencies in China al bijna gemeengoed, veel grote bedrijven maken er namelijk al actief gebruik van.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie